EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Гърция: Мерки и реформи в икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция: Мерки и реформи в икономиката

mail07:04 | 15.09.2020прегледи 957 коментарикоментари 0


Гърция обяви мерки в икономиката за запазване на заетостта и икономическата активност в условията на здравната криза около пандемията от коронавируса.

Сред тях са намаляване на осигурителните вноски от 39,7% на 36,7%, отмяна на "вноската солидарност", въведена по време на финансовата криза, създаване на иновативна програма за субсидиране на 100 хиляди нови работни места, за които държавата ще покрива осигурителните вноски.

Удължава се възможността за временно прекъсване на действието на трудовите договори в туризма, транспорта, спорта и културата.

В подкрепа на изследванията и иновациите се въвежда възможност за "свръхамортизация" на дигитални и зелени инвестиции в дългосрочен капитал за три години, 2021 - 2023 г.

През октомври на около 1 милион пенсионери ще бъдат изплатени дължимите със задна дата плащания на стойност €1,4 млрд. заради намаленията на пенсиите през финансовата криза, а до декември ще бъдат изплатени още €460 млн.

Отменя се данъкът върху недвижимата собственост за 26 от най-малките гръцки острова.

Удължава се разсрочването на определени категории задължения на засегнатите от коронавируса сектори до април 2021 г.

За още шест месеца се удължава намалената ставка на ДДС за транспорта, кафето, безалкохолните напитки, киносалоните и туристическите услуги.

До края на 2020 г. остава в сила защитата на основното жилище от продажба заради просрочени задължения, а от януари 2021 г. най-уязвимите категории граждани ще могат да се възползват от новия кодекс да уреждане на задължения.

С още два месеца се удължават помощите за безработица, срокът на които вече е изтекъл.

Сред реформите, които планира гръцкото правителство, са модернизация на трудовия пазар, реформа на допълнителното осигуряване, въвеждане на нови правила за уреждане на задължения към фиска, ускоряване на правораздаването, създаване на нова система за професионално обучение, ограничаване на незаконното и безразборното строителство, опростяване на процедурите за даване на лицензи, особено за възобновяемите енергийни източници, реформи в здравеопазването, в местното самоуправление и др.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg