EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Гърция започва добив на нефт и газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция започва добив на нефт и газ

mail10:20 | 12.09.2011прегледи 654 коментарикоментари 0


Гърция ще започне да търси залежи на газ и петрол в  шелфовете на Йонийско и Егейско море, заяви гръцкият премиер Георгиос Папандреу в програмната си реч за икономиката, която произнесе вчера в Солунския международен панаир, съобщи ИТАР-ТАСС. Обявявам, че Гърция ще започне петролни и газови проучвания в Йонийско море и южно от Крит /в Егейско море/ и днес ще подпиша решението за съответния търг, заяви гръцкият премиер.
В принадлежащите на Гърция участъци от морския шелф е възможно да има запаси от природен газ и петрол, но досега Атина се въздържаше да прави проучвания, опасявайки се от реакцията на Турция, която заплашваше с различни мерки, включително и военни, в случай че започнат такива проучвания. Атина предлагаше на Анкара въпросът за разграничаването на морския шелф да бъде внесен за разглеждане в Международния съд в Хага, но Турция иска в списъка на спорните въпроси да влезе и темата за границите във въздушното пространство на двете страни над Егейско море, което се отхвърля от Гърция. Спирайки се на други аспекти на гръцката енергийна програма, Папандреу отбеляза в речта си, че в страната започва либерализация на пазара на електроенергия и природен газ. Предвижда се и
осъществяване на крупния проект "Илиос" /Слънце/ за производство на електроенергия с помощта на големи слънчеви батерии с участието на германски инвеститори. С плана "Илиос" ние ще превърнем Гърция във водещ производител на електроенергия от Слънцето, която ще се изнася в Северна Европа, заяви Папандреу. Германия вече прояви интерес и ние прогнозираме инвестиции за над 20 милиарда  евро, които ще осигурят хиляди нови работни места. Скоро ще бъдат построени и първите морски паркове от ветрени електростанции. С помощта на приватизацията на държавната газова корпорация /ДЕПА/ , Държавната газоразпределителна компания /ДЕСФА/, петролната компания "Хелленик Петролеум" и Държавната електрическа корпорация / ДЕИ/ ще осигурим на страната нови капитали и ноу-хау, заяви гръцкият премиер.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905