EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция закрива жп дестинации през 2011 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция закрива жп дестинации през 2011 г.

mail12:50 | 23.12.2010прегледи 1966 коментарикоментари 0


Влакови дестинации в Гърция ще бъдат закрити от 1 януари 2011 г., а билетите за железопътния транспорт ще поскъпнат до 120 на сто, пише днес в. "Вима" по повод на обявените от правителството намерения за приватизация на задлъжнялата държавна железопътна компания ОСЕ.
Имало едно време...железница, от нова година обаче и след една цяло десетилетие непрекъснати инвестиции в железопътната мрежа, Гърция ще остане само с ж.п. линията между Атина и Солун и няколко местни дестинации, но билетите драстично ще скочат, отбелязва вестникът.
Предвижда се на мястото на закритите влакови дестинации да бъдат пуснати автобуси.
През октомври гръцкият парламент гласува законопроект за приватизация, целящ да разреши проблема с големите дългове на железопътната компания ОСЕ.
Срещу приватизацията се обявяват работещите в железниците, които от тогава започнаха стачки, а превозването на пътниците става с рейсове.
Железничарският синдикат обвинява правителството и по-специално транспортното министерство, че се опитва да представя като много високи разходите за заплати на работещите с цел да аргументира приватизацията на компанията.
Прекомерно високият дълг и дефицит на железопътната компания в размер на 10,8 млрд. евро няма връзка със заплатите на работещите в нея, а с обстоятелството, че организацията е принудена да сключва заеми за финализиране на обектите, които е трябвало да извърши държавата, смятат от синдиката.
Негови представители твърдят, че през последната година са били съкратени около 800 работни места в компанията и че те са били намалени от 6500 на 5780.
Разпродажбата на железниците, към която апетити проявяват френски компании, е част от гигантска приватизационна програма на правителството на стойност 7 милиарда евро, за да се справи с кризата.
Целта на правителството е за три години да събере 7 милиарда евро. Приватизацията се налага заради ангажименти, поети от кабинета Папандреу в рамките на
подписания от него меморандум с т. нар. тройка - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, по силата на който Гърция започна да получава спасителни заеми в размер на 110 млрд. евро за излизане от финансовата и дългова криза.
Тригодишната програма бе поискана от трите институции и трябваше да бъде готова до края на годината.
С нея правителството в Атина отправя послание към пазарите за решимостта си да да се придържа към меморандума и да обслужва финансовите си задължения. Първият милиард от тази приватизационна програма трябва да бъде събран през следващата година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg