EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция задълго финансово зависима от ЕК, ЕЦБ и МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция задълго финансово зависима от ЕК, ЕЦБ и МВФ

mail10:30 | 09.11.2010прегледи 830 коментарикоментари 0


Прогноза на американската банкова група Morgan Stanley сочи, че Гърция ще остане финансово обвързана от "тройката" - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, много по-дълго, отколкото предвижда меморандумът, подписан с тези институции за пакета от заеми в размер на 110 млрд. евро за преодоляване на дълговата й криза. Това съобщи днес гръцкото национално радио.
Инспектори на „тройката” са в Атина, за да направят проверка на финансовото състояние на Гърция. Заключенията им са необходими, за да може Гърция да получи третия транш от заемите в размер на 9 млрд. евро в края на ноември.
Европейските експерти идват в Атина, след като преди тях там бяха представители на Европейската статистическа служба, за да преразгледат статистическите данни за бюджетния дефицит и държавния дълг на Гърция. Очаква се ревизираните от тях данни да бъдат значително завишени от предварително заложените от кабинета разчети.
В същото време наблюдатели в Атина се опасяват, че европейските инспектори може да объркат плановете на кабинета, изготвени на базата на подписания меморандум с ЕС и МВФ за пакета от заеми, като не изключват Гърция да подпише нов меморандум с МВФ и ЕС за след 2013 г.
В радиоинтервю заместник-министърът на финансите Димитрис Куселас изрази увереност, че Гърция ще получи нормално третия транш от заема в рамките на механизма за подкрепа на гръцката икономика.
Ръководителят на Еврогрупата /финансовите министри от еврозоната/ Жан-Клод Юнкер окачестви като надеждна програмата на гръцкото правителство за строги икономии, но отново прикани за допълнителни мерки, за да може гръцкото правителство да реализира поставените бюджетни цели.
Предстои днес Гърция да пусне на търг 26-седмични държавни облигации на стойност 300 млн. евро, предаде радио Атина.
През септември Гърция започна да емитира краткосрочни държавни облигации, за да поддържа присъствие на пазара, след като финансовата криза й затвори пазара на дългосрочни ценни книжа, като инвеститорите настояват за много високи лихви за гръцките облигации.
Гърция изпадна в дълбока дългова криза, която заплашваше да я доведе до фалит през май. За да й помогнат да избегне този риск, МВФ и страните от еврозоната предложиха
спасителен пакет от 110 милиарда евро кредити, чийто падеж изтича през 2013 г. В замяна на това гръцкото правителство се задължи да приложи мерки за строги икономии и да осъществи редица радикални структурни промени в раздутия си държавен сектор.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg