EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Гърция е надминала целите на кредиторите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция е надминала целите на кредиторите

mail13:35 | 25.04.2018прегледи 1624 коментарикоментари 0


Данни от Европейската статистическа служба /Евростат/ показват, че през 2017 г. Гърция е надминала поставените цели, цитират днес гръцките издания писмена декларация на европейския комисар по икономическите и валутни въпроси Пиер Московиси.

Според Московиси миналата година Гърция е надскочила условията, залегнали в меморандума на кредиторите и е реализирала първичен бюджетен излишък в размер на 4,2 на сто от БВП, а това, по думите му, надхвърля два пъти поставената цел от 1,75 на сто от БВП, предава БТА.

Нюз.ин цитира Евростат, която е констатирала, че Гърция е сред европейските страни, регистрирали бюджетен излишък и че нейното постижение е шестото най-добро в ЕС.

Гръцката статистическа служба ЕЛСТАТ вчера огласи свои данни, сочещи, че бюджетният излишък на Гърция през 2017 г. е възлязал на 4 на сто от БВП и че този процент е значително по-висок от заложената цел, която е била 1,75 на сто от БВП.

Дългът на Гърция пък е паднал с 2,2 процентни пункта и се изчислява на 178,6 на сто от БВП, като по този показател страната е с най-висок дълг в Европа.

Най-голямо е понижението на дълга на Кипър - 9 процента.

"Предстоят 60 най-критични дни за Гърция", предрича в. "Нафтемборики", изтъквайки, че въпреки добрите постижения открити остават проблеми, свързани с уреждането на гръцкия дълг и участието на МВФ в гръцката програма. Вестникът отразява реакции в германския печат по този повод, като изтъква, че изданията сипят хвалебствия, но и критики по адрес на Гърция.

През 2017 г. Гърция е надминала чувствително целите на своите кредитори за първичен бюджетен излишък, но същото бе и през 2016 г., коментират германски издания, отбелязвайки, че "условията за този излишък са противоречиви", а критици се опасяват, че по този начин се прекъсва растежът.

Сп. "Фокус" обобщава, че Гърция е успяла да изненада международните кредитори. Левият "Нойес Дойчланд" коментира, че "Ципрас не бивало толкова да се радва", тъй като "неговата приоритетна цел е да се справи без заеми отвън след август, когато изтича спасителната за страната програма".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg