EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция: Двата ключа за ръст от 3% на БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция: Двата ключа за ръст от 3% на БВП

mail08:01 | 19.10.2023прегледи 431 коментарикоментари 0


Гръцкото правителство си поставя амбициозна цел за икономически растеж през 2024 г. според проектобюджета, внесен в парламента, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА. Нестабилната икономическа и геополитическа среда обаче може да затрудни постигането на целта от 3% увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП), отбелязва агенцията.

Ръст на БВП от 3% е значително по-висок от прогнозите, направени за еврозоната (1,3%) и Европейския съюз (1,4%). Според анализаторите гръцкото министерство на икономиката и финансите е наясно с трудностите, но е уверено, че гръцката икономика може да разчита на определени стълбове за растеж, за да постигне целта си през 2024 г.

Има два ключа за подпомагане на растежа на икономиката: туризмът, който показва признаци на сила и растеж, и инвестициите, които се очаква да получат допълнителен тласък, след като Гърция получи инвестиционен рейтинг. От друга страна, има фактори, които могат да подкопаят планираното и да предизвикат сътресения в икономиката. Първият е свързан с напрежението в Близкия изток и опасенията за скок на международните цени на петрола, нещо, което на свой ред може да поднови инфлационния натиск.

Ключовете към икономически растеж са:

1. Инвестиции. Министерството се фокусира върху привличането на инвестиции през 2024 г. и очаква инвестициите да нараснат с 12,1%. Правителството се надява тази година да получи инвестиционната оценка от големите агенции за кредитен рейтинг, ход, който ще върне страната обратно на инвестиционната карта.

2. Туризъм. Гърция ще постави нов рекорд по приходи и туристи тази година, като надскочи предишния рекорд от 2019 г. Очаква се приходите от туризъм да достигнат 20 милиарда евро през 2023 г., добавяйки още един милиард евро през 2024 г.

Същевременно опасенията за забавяне се дължат на следните фактори:

1. Енергетика. Поради кризата в Близкия изток петролът, природният газ и електричеството са неизвестни фактори.

2. Инфлация. Индексът на потребителските цени показва ясни признаци на снижаване през последните няколко месеца и може да падне под 2% до края на годината. Нов енергиен шок обаче може да поднови инфлационния натиск.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg