EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция в ръцете на дете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция в ръцете на дете

mail10:30 | 04.04.2012прегледи 2339 коментарикоментари 1


11-годишният холандец Юре Херманс предложи оригинално решение за спасяване на еврото и стабилизиране на гръцката икономика. Детето представи идеята си на престижния икономически конкурс „Волфсон” и въпреки че не се класира сред финалистите, беше възнаграден от журито с чек за 100 евро. Ученикът предлага Гърция да напусне Еврозоната, като местните трябва да обменят наличната си валута от евро в драхми, което ще става в банките и специално поставени обменни автомати.
Малкият икономист е нарисувал в модела си обикновения грък като нещастен човек пред банка, който се връща обратно към старата валута. Събраната налична валута в евро, Херманс оприличава на пица, но за разлика от представите на Симеон Дянков, тя е гигантска. Банките трябва да предадат „пицата” на правителството, която след това да бъде разпределена между кредиторите на Гърция.
Малчуганът дори предвижда, че хитрите гърци ще запазят част от валутата си в евро, за да може впоследствие да купят повече драхми. „Гърците знаят, че драхмата ще се обезцени рязко и ще опитат да скрият еврото си. Те знаят, че ако почакат малко ще получат повече драхми”, посочва 11-годишния талант. Малкият Юре предвижда, че някои от гърците ще внесат парите си в чуждестранни банки, затова предлага всеки нарушител да плати глоба в двоен размер на прикритата сума. Когато Гърция изплати всичките си дългове към кредиторите, Юре Херманс не изключва възможността страната да се върне обратно в Еврозоната.
Потребителите в портала BusinessInsider.com засипаха с комплименти големия потенциал на малкия икономист. „Бъдещият Марио Драги”, „Това дете има повече мисъл от Бернанке” и „Как да инвестирам в това дете?” са част от коментарите под новината.


 


 
Коментари
 
Nikolay - 04-04-2012 г. 21:30:34

Това се нарича monetization

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg