EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Гърция vs. Естония – пет години по-късно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция vs. Естония – пет години по-късно

mail14:15 | 31.05.2013прегледи 1620 коментарикоментари 1


Георги Ангелов, ikonomika.org
От пролетта на 2010 година насам безработицата в Естония постоянно намалява и днес тя се е върнала на нивата от края на 2008 година и е близо до най-ниските нива преди кризата. През последните 5 години безработицата в Гърция постоянно се увеличава и днес тя е 3.5 пъти по-висока отколкото беше към края на 2008 година.
Две противоположни тенденции, които водят към два съвсем различни резултата. По-конкретно:
• По последни данни през март 2013 безработицата в Естония е 8.7%, намаление с 3 процентни пункта за една година.
• По последни данни през февруари 2013 г. безработицата в Гърция е 27%, увеличение с близо 5 процентни пункта за една година (точно 1.32 милиона души са безработците в Гърция!).
Мога да припомня, че през 2008-2009 година за повечето "наблюдатели" въобще не изглеждаше, че Естония се справя по-добре от Гърция. За Естония се правеха всякакви катастрофични сценарии, а Гърция се смяташе за незасегната от кризата. Естонците бяха критикувани, че премахват бюджетния дефицит, избягват дългове и правят реформи – а гърците следваха модата на дефицитно харчене и трупане на дългове. Дори и през 2010 година българските синдикати обясняваха, че Естония е лош пример, а Гърция е добър. Някои вярваха, че финансовата стабилност е излишна, а харченето решава всички социални и икономически проблеми. А когато в този блог твърдяхме, че Естония е правилният пример ни обвиняваха в остарели схващания и липса на разбиране на кейнсианските идеи.
                      Евростат: Безработица в Гърция и Естония, %

Ето, обаче, резултатите в средносрочен план:
След като си реши проблема с дефицитите и запази ниските нива на дълг, Естония продължи реформаторската си политика за насърчаване на растежа и развитието. Резултатите бързо се появиха – инвестициите се увеличиха, икономиката започна да расте бързо, заетостта устойчиво се увеличаваше, а безработицата спадаше. Естония отново се разглежда като "балтийски икономически тигър".
Гърция, обратно, следваше целенасочена политика на увеличение на дефицитите и дълговете, а дори когато свръхзадлъжня и не можеше да взема повече дългове, продължи да прави дефицити, финансирани със спасителни заеми. Пет години по-късно Гърция все още не е решила проблема с огромните си дефицити и дългове (дори и днес, Гърция има най-висок бюджетен дефицит и дълг в ЕС!). Фалирала страна, от която всички инвеститори бягат пет поредни години и която избягваше да прави реформи, особено в първите години – рецепта за икономическо бедствие, което – разбира се – се случи: огромен икономически спад, огромен растеж на безработицата.
И така, както изглежда от тенденциите, през тази или следващата година Естония ще стане по-богата страна от Гърция. И това се случва без Естония да е взела нито едно евро дълг – за разлика от Гърция, която е задлъжняла със стотици милиарди. Не е ли ясно вече кой модел е по-добър за малка периферна европейска страна?


 


Тагове: Гърция, Естония
 
Коментари
 
ВГ - 31-05-2013 г. 14:38:17

Няма място за повече коментари! Както стана ясно и днес от воплите на партийните функционери - малката икономика на България не е в състояние да понесе задлъжнялост от около 2 млрд. лева. Но затова ще строим АЕЦ "Белене"! И ще живеем назаем от Путин! Честито, българи!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg