EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Гърция: - €300 млн. подкрепа за банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция: - €300 млн. подкрепа за банките

mail12:03 | 05.02.2016прегледи 2588 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) намали за пореден път размера на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки по молба на Централната банка на Гърция с оглед на продължаващо постепенно подобрение на финансовите и ликвидни условия в страната.

ЕЦБ взе решение да ограничи лимита на Механизма за спешна ликвидност за гръцките търговски банки (програмата ELA) до 71,5 млрд. евро, намалявайки подкрепата за банковия сектор в страната с 300 млн. евро. Това представлява поредно понижение на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки след одобрената през лятото на 2015 година трета спасителна програма за Гърция в размер до 86 млрд. евро и след като към края на август програмата ELA достигна малко над 91 млрд. евро.

Редуцирането на тавана на помощта с 300 млн. евро беше по искане на Централната банка на Гърция, като отразява подобрената ликвидна ситуация в гръцката банкова система на фона на стабилизация на депозитните потоци на частния сектор и осъществената рекапитализация на основните кредитни институции в страната.

През почти цялата изминала година и в началото на настоящата гръцките банки продължават да се осланят единствено на свежо финансиране по програмата ELA, след като през февруари 2015-а ЕЦБ отряза финансовите институции на страната от предоставяната от нея ликвидност за търговските банки в еврозоната посредством провежданите редовни репо аукциони.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg