EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция - заплаха за лева, леята и динара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция - заплаха за лева, леята и динара

mail18:00 | 27.06.2011прегледи 994 коментарикоментари 0


Финансовите последици за Югоизточна Европа може да се окажат притеснителни, ако гръцката дългова криза се разгори още повече, като сред страните от региона България е най-уязвима, пише Dow Jones, цитиран от darikfinance.bg.  Румънската лея и сръбският динар са под натиска на пазара – но също и привързаният към еврото български лев, коментира финансовата медия. Левът е вързан към еврото и следователно ще последва всичките възходи и падения на единната валута.  България е най-уязвима заради силните връзки между банковия сектор на двете страни. Цитирана е бележка до инвеститорите от Deutsche Bank“ „Изглежда България ще бъде най-тежко ударена ... Следваща най-уязвима е Румъния, накрая Сърбия“.
На валутните пазари през юни леята загуби 4.3% от стойността си спрямо еврото, а динарът 3.2%. Но според някои пазарни участници подобна загуба не е оправдана: румънската валута например е неоснователно наказана; може да се окаже, че поевтиняването в последно време ще се компенсира в обратната посока заради подобрените икономически фундаменти на север от Дунава.
Но не бива да се пренебрегват междудържавните банкови връзки, изтъква Dow Jones. Данни на Банката за международни разплащания показват, че 28% от банковия сектор в България се държи от гръцки банки, а 38% от всички задължения на българските банки са към Гърция.  Освен това банковият сектор на България има най-висока пропорция на краткосрочен външен дълг с падеж през тази година спрямо БВП.  Данните на Банката за международни разплащания показват, че 27% от задълженията на румънските банки и 19% на сръбските са към Гърция.
Хипотезата е, че ако Гърция преструктурира дълга си или фалира по него, финансовият поток от гръцките банки – майки ще изтънее или ще пресъхне. Поделенията в чужбина ще се изнесат за продан – или ще трябва да се спасяват от правителството, ако не се появи купувач. Това от своя страна ще увеличи допълнително риска, свързан с притежание на активи в местна валута. При подобен сценарий държавите ще имат по-големи нужди от външно финансиране и валутите ще попаднат под натиск – твърди анализатор на Deutsche Bank.
Най-голямата германска банка все пак не очаква да настъпи тотална гръцка криза, която да зарази останалата част от Югоизточна Европа. А предвид решението на Fitch да повиши перспективата по рейтинга на България през май, малко вероятно е кредитните анализатори да прекарват в момента безсънни нощи. Накрая, Сърбия, Румъния и България имат известна нужда от по-евтини валути в този момент, за да повишат своята конкурентност на световните пазари. Страните имат и солидни икономически връзки с по-силни части от Европа, което ще ограничи щетите в случай на падане на Гърция.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046