EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Гърците изтеглили 7 млрд.евро депозити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърците изтеглили 7 млрд.евро депозити

mail10:00 | 22.01.2015прегледи 1915 коментарикоментари 0


Само за 40 дни гърците са изтеглили от банките депозити на обща стойност седем милиарда евро , съобщи агенция "Блумбърг", позовавайки се на двама сигурни източници от банкерските среди в Гърция, предаде агенция МИА.

Гърците искат да защитят своите пари в очакване на  предсрочните парламентарни избори в неделя и така през  декември, който е месец, в който по традиция депозитите растат, са били изтеглени около 3 милиарда евро. До средата на този месец са изтеглени още 4 милиарда евро. Според данни на
централната банка през ноември депозитите в гръцките банки са възлизали на общо 164,3 милиарда евро. Именно поради тези тегления две гръцки банки - Юробанк и Алфа банк - са поискали достъп до фонда за спешна помощ за ликвидност ЕЛА.
Основната гръцка опозиционна партия СИРИЗА в случай на победа на парламентарните избори на 25 януари ще се откаже от мерките на строги икономии в полза на собствената си програма за погасяване на държавния дълг, заяви лидерът на тази партия Алексис Ципрас в интервю за местния телевизионен канал "Антена", съобщи ТАСС.
Мерките на строги икономии не произлизат от учредителния договор на ЕС, заяви лидерът на СИРИЗА. Затова ние казваме, че е необходимо разработването на собствена програма за постигане на балансиран бюджет, каза той. Ципрас уточни, че страната ще изпълнява задълженията, които произтичат от договорите за създаване на ЕС. Ние уважаваме нашите институционални задължения в рамките
на ЕС, подчерта политикът.  Той каза също, че в случай на победа на изборите СИРИЗА  ще започне съществени преговори с кредиторите по държавния  дълг, който в момента достига 322 милиарда евро.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg