EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гръцкият парламент прие законопроекта за икономии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гръцкият парламент прие законопроекта за икономии

mail11:50 | 21.10.2011прегледи 909 коментарикоментари 0


И днес продължават протестите в Гърция срещу гласувания снощи от парламента законопроект за строги икономии, поискани от международните кредитори в замяна на отпусканите заеми на страната за излизане от кризата, съобщават медиите. Пристанищните работните обявиха от днес нова 48-часова стачка, което означава, че до неделя корабите ще останат по пристанищата, където цари хаос. По данни на синдикатите по време на вчерашния втори ден от общата стачка в Гърция са участвали около 150 хиляди протестиращи в цялата страна. В Атина демонстрациите преминаха при ожесточени стълкновения между полицията и маскирани младежи, протестирали срещу новите мерки за икономии. Един е починал от инфаркт, десетки са ранени и арестувани при инцидентите. Синдикатите заявяват, че борбата ще продължи и че тя ще се води от момента, в който започне прилагането на жестоките бюджетни съкращения, предвиждащи орязване на заплати и пенсии с още 20%, 30 хиляди държавни служители ще получат до 60% от заплатите си до една година, след което ще бъдат уволнени. Въвежда се единна схема за заплати в държавния сектор и се замразяват колективните трудови договори. При поименното гласуване снощи законопроектът е бил подкрепен от 154 от участвалите 298 от общо 300 депутати, представени в парламента. Проектът е бил отхвърлен от 144 представители. Срещу спорния чл. 37 от законопроекта, предвиждащ замразяване на колективните трудови договори, е гласувала депутатката от управляващата партия ПАСОК Лука Кацели, която след това с писмо на премиера Георгиос Папандреу е била отстранена от парламентарната група на социалистите. Преди гласуването на законопроекта финансовият министър Евангелос Венизделос е представил някои корекции в него.
Международният валутен фонд оповести, че следи отблизо и с тревога събитията в Атина. Представител на фонда каза пред гръцката телевизия Мега, че това е труден момент за гърците, но подчерта необходимостта от прилагане на реформите и че тежестта от тях трябва да бъде поета от обществото, за да може Гърция да се справи с кризата. В писмо до шефа на фонда гръцкият финансов министър уверява Кристин Лагард, че правителството в Атина ще приложи с ускорени темпове набелязаните структурни реформи, за да няма недоразумения с кредиторите. Той обещава също, че правителството да ускори продажбата на държавни активи.
Премиерът Папандреу заяви, че стратегическото решение на неговия кабинет е Гърция да остане в еврозоната, като подчерта, че неговият кабинет е склонен да обсъди с международните кредитори по-голямо от 21% "подстригване" на гръцкия дълг, което бе договорено на срещата на лидерите от еврозоната през юли в Брюксел. В доклад кредиторите от т. нар. тройка - ЕС, ЕЦБ и МВФ, окачествяват като изключително тревожна динамиката на гръцкия дълг, но въпреки това предлагат на Гърция да бъде отпуснат поредния шести транш от 8 млрд. евро в рамките на спасителния пакет на стойност 110 млрд. евро. "Тройката" е констатирала, че Гърция не постига целите за намаляване на дълга, като предупреждава за необходимостта от преразглеждане надолу на прогнозите за ръста на БВП. Авторите на доклада окачествяват също като "недостатъчни" темповете, с които се извършват реформите в Гърция. Очаква се докладът да бъде представен днес на извънредното заседание на министрите на финансите от еврозоната.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg