EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гръцкият дълг разсрочен за 50 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гръцкият дълг разсрочен за 50 години

mail13:30 | 07.08.2013прегледи 689 коментарикоментари 0


Икономическият екип на кабинета Самарас подготвя вариант за ново "подстригване" на гръцкия дълг или за удължаване на погасителния му срок до 50 години, твърдят гръцки медии. Най-възможният сценарий, според икономическия екип на управляващата коалиция в Атина, за подстригването на дълга е погасителният му срок да бъде удължен до 50 години, а лихвите по него да паднат до нива, валидни за сегашното финансиране на Германия.
Изданието цитира днешна публикация на "Файненшъл таймс", в която се отбелязва, че никоя европейска политика няма да може да бъде реализирана до изборите в Германия през септември.
Очевидно е, че ще трябва да бъде съхранена илюзията, че няма да има отписване на гръцкия дълг, държан от официалния сектор. МВФ и неговият изпълнителен съвет също показват, че са склонни да изчакат до 23-24 септември, преди да бъде оказан натиск за орязване на ценните книжа, държани от европейските правителства и ЕЦБ, се казва в материала на британския вестник.
От своя страна германският в. "Велт", цитиран от гръцки медии, прогнозира, че действия за ново преструктуриране на гръцкия дълг се очаква да започнат след германските избори. МВФ е много ясен - ново частично отписване на гръцкия дълг е нужно в следващите две години, така че да бъде намален размерът му до 124 на сто от БВП през 2020 г. До колко обаче трябва да бъде това ново отписване. Според в. "Велт" облекчаването на гръцкия дълг се базира най-вече на очаквания икономически растеж през следващата година.
Първоначално е възможно едно умерено ниво /0,6 на сто през 2014 г./, а след това по-бързо и по-голямо отписване /2,9 на сто през 2015 г. и 3,6 на сто през 2016 г./ В противен случай "спасяването" на Гърция отново ще излезе извън релси, смята германският вестник.

 

 

 


Тагове: Гърция, дълг
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg