EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гръцките банки стабилни в Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гръцките банки стабилни в Румъния

mail15:10 | 29.06.2011прегледи 469 коментарикоментари 0


Гръцките банкови институции в Румъния запазват позицията си на пазара, като показват по този начин динамиката си в една неблагоприятна среда в труден период, заяви днес гръцкият президент Каролос Папуляс на бизнес-форум в Букурещ, където е на официално посещение, предаде Аджерпрес.
През първото тримесечие на 2011 г. е регистриран ръст на износа от Гърция към Румъния и обратно. Подчертавам, че гръцките банкови институции в Румъния запазват позицията си, показвайки техния динамизъм в една неблагоприятна среда, в труден период. Кризата трябва да бъде повод за засилване на сътрудничеството между Гърция и Румъния и между компаниите в двете страни, заяви гръцкият президент. Папуляс каза, че чрез гръцки инвестиции в Румъния са били създадени над 25 000 работни места. В Румъния гръцките инвестиции са разкрили над 25 000 работни места в националната икономика в банковата сфера, телекомуникациите, високите технологии, хранителната промишленост и напитки, в строителството. Важно място в гръцко-румънските отношения има туризмът, който е фактор за
сближаване между гражданите на двете държави. Макар че в момента условията не са благоприятни, сме надхвърлили милиард евро, посочи Папуляс.
Търговският обмен между Румъния и Гърция нарасна с 30 процента през първото тримесечие на годината, спрямо същия период на миналата година, заяви държавният секретар в министерството на икономиката, търговията и бизнеса Клаудиу Стафие. Румънският износ нарасна с повече от 28 процента в сравнение с 2009 г. и възлезе на 37 милиарда евро. Чуждестранните инвестиции в Румъния възлязоха на 9,5 милиарда евро през 2009 г. и 3,5 милиарда евро през 2010 г., каза Стафие.
На 1 януари 2011 г. в Румъния е имало регистрирани 4956 гръцки компании с общ капитал 1,9 милиарда евро. Гърция е на пето място сред най-големите инвеститори в Румъния, според румънското министерство на икономиката. Енергийният пазар е важен за Югоизточна Европа. Имаме проекти за нови инвестиции във възобновяеми енергийни източници, за реакторите 3 и 4 на АЕЦ Черна вода, за ретехнологизация на съществуващите централи. Гръцките инвеститори също така могат да сътрудничат в инфраструктурни проекти, в автомобилната промишленост, фармацевтиката, земеделието, туризма, изграждането на индустриални паркове, използването на европейските фондове за проекти в Румъния, отбеляза Клаудиу Стафие.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg