EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Гръцки хотелиери против платформи като Airbnb

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гръцки хотелиери против платформи като Airbnb

mail16:35 | 08.02.2019прегледи 1081 коментарикоментари 0


Гръцки хотелиери твърдят, че бумът в краткосрочното отдаване под наем на частни имоти в столицата Атина и по островите на туристи излиза "извън контрол", причинява загуби за хотелите, повишава наемите на жилищата и принуждава местни жители да напускат домовете си, съобщава Ройтерс.

Повече от 70 хиляди имота в Гърция се предлагат под наем на туристи чрез платформи за краткосрочен наем според проучване, публикувано тази седмица от счетоводната компания "Грант Торнтън" по поръчка на гръцката камара на хотелиерите.

Секторът на "споделените жилища" расте с годишен темп от 25 процента и генерира приходи от около 1,9 милиарда евро или 10 процента от общите разходи на туристите в страната, показва проучването.

"Ситуацията е извън контрол", каза Александрос Василикос, председател на гръцката хотелиерска камара в коментар за заключенията на проучването във водещи летни дестинации като Крит и Керкира (Корфу). "Ние имаме по-високи наеми, които засягат повече бедните, изкривяват характера на традиционните квартали (...) и създават повече отпадъци", добави той.

Хотелиерите искат правителството да постави лимит върху общия брой нощувки, за които даден имот може да бъде даден на туристи, както и по-високо данъчно облагане и по-строги правила, за да се гарантира, че характерът на региона ще бъде запазен. Някои други европейски градове като Амстердам са наложили такива лимити.

Василикос каза, че хотелите, които имат по-високи оперативни разходи, са изправени пред нелоялна конкуренция от сектора на споделените жилища. "Хотелиерският сектор е свръхрегулиран, докато "икономиката на споделените жилища" е напълно нерегулирана в Гърция", заяви той.

Туризмът формира около една четвърт от продукта на гръцката икономика, като миналата година беше отбелязан рекорд от 33 милиона посетители в страната.

В град Ханя на остров Крит 95 процента от къщите и апартаментите, които се отдават под наем, са регистрирани в платформи за споделяне на жилища за туристи, основно в "Еърбиенби" (Airbnb), показва проучването на "Грант Торнтън".

В атинския квартал Кукаки, близо до Акропола, 83 процента от имотите, които се отдават под наем, са регистрирани за краткосрочен наем.

Наемите в Атина са нараснали с над 9 процента на годишна база през 2018 г., казва Панайотис Прондзас, ръководител на проучването.

Представител на хотелиерската камара, който е пожелал анонимност, е казал, че собственици на имоти в някои квартали са прекратявали наема на местни семейства, за да отдават имотите си чрез "Еърбиенби". Той самият наскоро е бил принуден да напусне жилището си.

От "Еърбиенби" са отклонили молба да коментират проучването.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg