EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гръцки и турски банки се конкурират за България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гръцки и турски банки се конкурират за България

mail10:45 | 03.06.2010прегледи 3961 коментарикоментари 0


Гръцките банки са твърдо решени да не продават дъщерните си клонове в България и Румъния въпреки амбициите на някои турски банки да ги купят и да засилят влиянието си на пазара в балканските страни. Това пише гръцкото издание "Прото тема" в материал, озаглавен "Гръцко-турска война за банките на Балканите".
В България гръцките банки притежават 25% от банковите активи, около 15 % са те в Румъния. Тези институции са изложени на риск заради потенциално бягство на вложители с нарастване на опасенията за ликвидността на Гърция и оттам на гръцките банки.
Според вестника обаче няколко турски банки, сред които Зираат банкасъ, правят опити да навлязат в "територията" на гръцките банки на Балканите.
Към края на 2009 г.в Турция оперират общо 45 банки с 8798 клона в Турция и 53 в чужбина.
Същевременно стратегията на гръцките банки да поддържат активите си в страните от региона остава непроменена и беше потвърдена от управите на финансовите институции, отбелязва "Прото тема".
Председателят на борда на директорите на Пиреос Груп Михалис Салас заяви, че банката ще продължи "на всяка цена" да поддържа близо 5000 гръцки компании, които развиват дейност на Балканите. Той подчерта, че подобряването на икономиките на страните от Югоизточна Европа ще изиграе значителна роля за резултатите на банките.
Въпреки че бяха разклатени от икономическата криза в Гърция, банките определят запазването на дъщерните си клонове  региона като един от главните си приоритети, отбелязва изданието.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg