EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гръцката НЕК купува фотоволтаици у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гръцката НЕК купува фотоволтаици у нас

mail14:59 | 15.04.2024прегледи 734 коментарикоментари 0


Рамково споразумение за разработването и изграждането на пакет от фотоволтаични инсталации с инсталирана мощност до 2000 мегавата в Италия, България, Хърватия и Румъния подписаха гръцката национална електрическа компания ДЕИ и компанията „Митилинеос Енерджи енд Металс“ (MYTILINEOS Energy & Metals), съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ.

Споразумението се отнася до около 90 фотоволтаични парка в Италия (503 мегавата), Румъния (516 мегавата), България (500 мегавата) и Хърватия (445 мегавата), които се намират в различни етапи на развитие.

„Митилинеос“ поема проектирането и изграждането на обектите, които ще бъдат придобити от холдинга ДЕИ едновременно с присъединяването им към електроенергийните мрежи на съответните страни.

В съобщението се казва, че споразумението е важен момент за енергийния преход, защото инсталациите за „зелена“ енергия ще могат да покрият нуждите на 320 хиляди домакинства и да спестят 3,4 млн. тона въглеродни емисии.

С разширяването на присъствието си в Югоизточна Европа ДЕИ се стреми да използва различните метеорологични условия в съответните страни. Целта на холдинга е да има общо 8,9 гигавата инсталирани мощности от възобновяеми енергийни източници.

След увеличаването на капитала на ДЕИ през 2021 г. гръцката държава остана с дял от малко над 34 процента в националната електрическа компания./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg