EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гръцката борса не работи, банките отвориха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гръцката борса не работи, банките отвориха

mail09:54 | 20.07.2015прегледи 2303 коментарикоментари 0


И днес гръцката фондова борса ще остане затворена, удължавайки триседмичната си почивка, която беше наложена в края на миналия месец заедно със затварянето на банките в страната, съобщава агенция Ройтерс.

Атинската борса затвори също на 29 юни, след като преговорите между Гърция и кредиторите й достигнаха до задънена улица, а премиерът Алексис Ципрас свика референдум за това дали страната да приеме предложенията на кредиторите за реформи в замяна на финансови средства.

В събота Атина издаде указ, според който банките трябва да започнат отново работа в понеделник, но отново се запазва ограничението за теглене на 60 евро дневно, както и капиталови контрол.

"Но указът не ни позволява да отворим днес", заяви говорителят на атинската борса Александра Гриспу.

В същото време агенция АФП съобщава, че банките в страната вече са отворени.

 

Застрашената от дефолт Гърция днес трябва да се изправи пред ново задължение за милиарди евро с изтичането на падежа на облигации за 3,5 млрд. евро, държани от Европейската централна банка (ЕЦБ), информира ДПА.

Правителството на премиера Алексис Ципрас вече изостава с плащането на близо 2 млрд. евро към Международния валутен фонд, но въпреки това ръководителят на ЕЦБ Марио Драги очаква да получи дължимата сума. Увереността му се основава най-вече на договореното от Еврогрупата мостово финансиране за Атина на стойност 7,16 млрд. евро.
Мостовото финансиране, което ще дойде от Европейския механизъм за финансова стабилизация (ЕМФС), трябва да поддържа Гърция до приемането на трета спасителна програма, което може да отнеме няколко седмици. Очаква се Атина да получи временното финансиране днес, за да може да изпълни задълженията си към ЕЦБ.

Гърция също така трябва днес да представи първите предложения за модернизиране на администрацията, чиято неефективност се сочи като едно от най-големите препятствия за въвеждането на реформи.
В сила влизат и повишенията на ДДС, които бяха сред условията, поставени от кредиторите, преди да започнат преговорите по новия спасителен план.
От 13 до 23 процента се повишава ДДС за стоки и услуги като обработени храни и храни, сервирани в ресторанти и барове. Силно се увеличават потребителските данъци на множество гръцки острови. Очаква се по-високите данъци да донесат на хазната 800 млн. евро до края на годината. /БТА, БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150