EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Групата за ски зона Банско иска още време

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Групата за ски зона Банско иска още време

mail15:30 | 17.02.2015прегледи 832 коментарикоментари 1


Междуведомствената работна група, която обсъжда неяснотите в
концесионния договор за ски зоната в Банско е поискала
десетдневна отсрочка за доизясняване на казуса и излизането с
конкретно проекторешение. Това съобщи пред журналисти министърът
на околната среда и водите Ивелина Василева, отчитайки първите
100 дни от работата на министерството в действащия правителствен
мандат, съобщава БТА.
Министърът се позова на информация от Министерския съвет, чиито
представител председателства междуведомствената работна група.
В нея има представители на екоминистерството, на Министерство на
регионалното развитие и благоустройството, Министерство на
туризма, Министерство на спорта и др. институции. Министърът
отново подчерта, че има силна воля за решаване на дългогодишния
казус в Банско по законен начин, който не ощетява природата и
защитава националния интерес.
Работната група трябваше да излезе със становище до 15
февруари. Очаква се тя да излезе с доклад и предложение за
постановление на Министерския съвет.
Към момента няма внесено инвестиционно предложение в МОСВ за
нов лифт в Банско, коментира още екоминистърът.
Логиката на Плановете за управление не е в тях да има заложени
конкретни инвестиционни намерения и предложения, а да определят
режимите на защита, такива са изискванията заложени в Закона за
защитените територии, посочи министър Василева. Предстоят
обществените обсъждания на изработвания в момента План за
управление на Национален парк "Пирин", отразяване на коментарите
на заинтересованите страни, разглеждане на документа от Висшия
експертен екологичен съвет.
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" беше информирана от Окръжната прокуратура в Благоевград за текущите резултати от разследването по сигнали за нарушения в ски зона Банско в Национален парк Пирин, съобщи коалицията за EconomyNews.bg.
Какво се отбелязва в анализ на неправителствената организация:
Разследването върви паралелно на проверката на работна група към Министерски съвет върху изпълнението на концесията. В резултат на разследването досега са установени редица съоръжения, които или са били изградени без съгласувателни документи по Закона за опазване на околната среда и Закона за водите, или са били използвани без разрешителни, отбелязват зелените.
Сред най-фрапиращите нарушения според тях са изграждането без разрешение от Министерството на околната среда и водите на ски лифта от Железен мост до Платото, ски влека в м. Чалин валог, резервоара за водоснабдяване на съоръженията за изкуствен сняг в м. Бъндеришка поляна и други.
В хода на проверките, прокуратурата се натъква на редица опити на служители в община Банско, дирекцията за национален строителен контрол и концесионера „Юлен” АД да прикрият нарушенията. Най-често общински и държавни служители са се опитвали да подведат разследващите прокурори, че изграждането на спортни съоръжения като ски пистите не е строителство по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ), отбелязват еколозите.
Според становището на Министерството на регионалното развитие от 2004 г., прокарването на ски писти е строителство съгласно промените в ЗУТ от 2003 г. В случая, служителите не обясняват защо за един горски път с ширина 5 метра се изисква разрешително за строеж, а за ски-писти, прокарани с тежка строителна техника, достигащи ширина 100 м и засягащи сигурността и живота на хиляди скиори, не се изисква разрешително за строеж.
Според коалицията сред най-скандалните опити да се прикрият нарушенията е обяснението, които служителите на концесионера „Юлен” АД са дали пред прокуратурата на въпроса защо в м. Бъндеришка поляна без съгласието на екоминистерството е построено изкуствено езеро с обем от 15 хиляди кубически метра за водоснабдяване на инсталациите за изкуствен сняг. „Юлен” АД обяснява, че в плана на ски зоната погрешка е записано, че се предвижда резервоар от 104 кубически метра, докато според тях трябвало да бъде 104 хиляди кубически метра.

„В наглостта си концесионерът не съобразява обаче, че ако сегашният незаконен резервоар от 15 хил. куб. м има площ от 5,7 дка по данни на МОСВ, то хипотетичният им резервоар от 104 хиляди куб. м. би заел площ от 40 дка, което означава поливната Бъндеришка поляна да е под вода. Нещо повече, в концесионният договор изрично е посочено, че в ски-зоната се предвижда единствено поставянето на два резервоароа от по 104 куб. м., които имат за цел не захранването с вода на инсталации за изкуствен сняг, а единствено водоснабдяването на туристически обекти.”, коментират от коалицията.
Природозащитниците очакват прокуратурата да довърши разследването, за да се установи:
- Кои са всички обекти в ски-зона Банско, които са разрешени или построени, без да бъдат съгласувани с екоминистерството по реда на Закона за опазването на околната среда или Закона за защитените територии?
- Кои са длъжностните лица, за които трябва да бъде потърсена наказателна отговорност поради неоказан контрол и допускане изграждането на обекти в ски зона Банско, които не са съгласувани с екоминистерството и не са били предвидени в концесионния договор?
Коалицията "За да остане природа в България" призовава Министерски съвет първо да предприеме мерки за възстановяване на законността в Национален парк Пирин и да потърси отговорност на виновните служители и частни дружества за незаконното развитие на ски зона Банско, с което да се гарантира, че развитието на туризма в Банско няма да продължи по този безконтролен и безочлив начин като до сега.

 

 

 


 
Коментари
 
Inspector G - 17-02-2015 г. 16:39:52

вече достатъчно време сме загубили без втора кабинка, време е за действие и привличане на нови туристи

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg