EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Групата ОТП се стабилизира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Групата ОТП се стабилизира

mail09:45 | 17.05.2012прегледи 432 коментарикоментари 0


През първото тримесечие на 2012 г. Група ОТП е реализирала 43,8 млрд. унгарски форинти коригирана чиста печалба, което е на практика равно на печалбата през базисния период и е с 45% повече от постигнатото през последното тримесечие на миналата година, се казва в съобщение от Будапеща на Банка ОТП.
Продължава да расте приносът в общата печалба на чуждестранните дъщерни дружества на Група ОТП – от 32% принос в чистата печалба през четвъртото тримесечие м.г. до цели 42 процента сега през първото тримесечие на 2012 г.
Най-голям дял от тази печалба от операциите на Група ОТП в чужбина (общо 18,5 млрд. унг. форинти) се пада на Русия (11,3 млрд. форинти) и България, т.е. на Банка ДСК с 9,9 млрд. форинти. Силното представяне на ОТП Русия и на Банка ДСК, смятана за „перлата в корона-та” на многонационалната група, е традиция, но добри резултати сега постигнаха също и банките в Хърватия, Черна гора и Словакия, се отбелязва по-нататък в съобщението на Банка ОТП.
Продължи да се влошава обаче от началото на 2012 г. кредитният портфейл и консолидираните разходи по риска възлязоха на 58,7 млрд унг. форинти. Основавайки се на досегашните резултати от тримесечието, малко са доказателствата и аргументите за значимо забавяне на влошаването на консолидирания портфейл.
Група ОТП обаче продължава да поддържа стабилна ликвидна позиция с незначими падежи за останалите месеци на 2012 г.
Оптимизъм вдъхват и два други важни показатели. Консолидираният по международните счетоводни стандарти CAR (съотношение на капиталова адекватност) достигна 17,2%, а съотношението на адекватността на капитала от първи ред (Tier1) отбеляза 13,7%, което е ръст с 0,4 процентни точки на тримесечна база. През първото тримесечие на 2012 г. Банка ОТП е вляла капитал в своите дъщерни дружества в Черна гора и Румъния на стойност съответно от 11 млн. евро и 140 млн. леи, завършва съобщението на Банка ОТП.

 


Тагове: ОТП, печалба
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg