EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Грешката на франка помпа златото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Грешката на франка помпа златото

mail13:50 | 09.09.2011прегледи 1079 коментарикоментари 0


Данаил Алеков

Решението на Швейцария да обвърже „безопасното убежище”, наречено швейцарски франк към еврото, може да даде възможност на златото най-накрая да достигне невъобразимото ниво от 2000$ за тройунция, коментира International Business Times . Решението на алпийската държава става в момент, когато благородният метал бележи най-силния си годишен ръст за последните 3 десетилетия. Във вторник /6 септември/, Швейцарската национална банка (SNB) шокира световните пазари, като обяви, че ще закупи неограничени количества от чуждестранни валути, за да предотврати повишение над 1.20 S₣ за 1 €. Така страната ще се опита да удържи главоломното повишение на валутата си, което застрашава износа и икономиката й.  Закупувайки неограничени количества евро, SNB  е принудена да пусне повече от националната валута в обръщение, което от своя страна може да доведе до инфлация, а тя да промени статуквото на швейцарската валута като „убежище”. Първоначално цената на златото предизвикваше прилив на ликвидност под формата на други валути (като долара), а решението на SNB се оприличава като подкрепа на златото в средносрочен план, твърдят анализатори. „В момента Швейцария е изправена пред политика на количествено облекчение на валутните пазари”, казва Питър Фъртиг, консултант към Quantitative Commodity Research. „Ако поради намесата на SNB, швейцарският франк спре да се третира като „безопасно убежище”, това ще се отрази положително на търсенето на златото”. Голяма част от тазгодишния възход на златото се подхранва от малки суми в брой, при условие че западните централни банки имат да се борят с дългове, достатъчно големи да сринат световния растеж. Дори и без намесата на SNB, влошаването на дълговата криза в еврозоната и неспособността на американската икономика да създаде работни места, още миналия месец подтикна много анализатори да вдигнат очакванията си за цената на златото в края на годината. Цена от $2000 изглежда напълно достижима, въпреки че устойчивостта на златото на това ниво е доста несигурна.  „$2000 е просто друга цифра, нищо повече. Няма причина златото да не извърви пътя до нея или да я задмине”, смята стратегът от „Натиксис” Ник Браун.  „Експлозивното увеличение на ликвидността на златото повишава търсенето и създава усещане, че цените ще продължат да се увеличават”, казва още той и допълва: „Но в крайна сметка това е балон, подхранван от ликвидност”. Коригирано спрямо инфлацията, цената на златото достига нивото от $2000 през октомври 1980. Рекордът му от този вторник ($1920.3) се равнява на едва $720 в пари от 1980 г.
Въпреки това, възходът е впечатляващ – в края на този месец, златото ще отбележи 12-та си поредна печалба за тримесечието. Това ще е най-дългият победен ход в последните 30 години. Решението на Швейцария само бетонира добрите новини за благородния метал. „Мисля, че златото е на път към нива от $2000. Теоретично погледнато, това може да се осъществи в рамките на няколко дни.”, казва Франк Макгий, ръководител на Чикагската мрежа за интегрирани посреднически услуги (Integrated Brokerage Services LCC) за търговия с благородни метали.
Последното „безопасно убежище”
Златото е част от семейството безопасните убежище където е и швейцарския франк. Досега валутата заемаше първото място в класацията, защото предлагаше на инвеститорите успокоение в момент на нестабилност на пазарите. След като Standart & Poor’s понижи кредитния рейтинг на САЩ от ААА до АА+ през август, Европа се изправи пред дилема дали да спасява Гърция или банковата си система (според WallStreet Journal), а швейцарският франк се „окова” с еврото, то на златото вече се гледа като на последното постоянно безопасно убежище. „Видяхме, че съкровищните бонове на САЩ имат репутация на увредени „безрискови” активи, а намесата на SNB върху швейцарския франк допълнително ще подсили твърдението, че златото наистина е „безопасното убежище”, казва Том Кендъл, анализатор от Credit Suisse.
Последните данни от МВФ показват, че световните централни банки са закупили около 200 тона злато през тази година, начело с Мексико, Русия и Южна Корея. Инвеститорите в борсово търгуваните продукти, подкрепени от тези във физическо злато, са увеличили своето състояние в нетно изражение със 75 тона. Шокиращото решение на SNB може да подтикне още повече тези инвестиции. Но не всички инвеститори купуват злато като „убежище”. „Безопасността означава стабилност. Това, което виждаме в пазара на златото е всичко, но не и стабилност”, казва независимият US инвеститор Денит Гартмън. „Движение, подобно на златото днес – от $1920 до $1870 в рамките на 5 минути, едва ли е безопасно”.
„Това обаче не означава, че то няма да продължи да генерира капитал. Последният път се повиши до $1900, но бързо спадна до $1700. От тогава престана да бъде „овърбоут” и към момента също не е”, завършва Гартмън.
(„овърбоут” или overbought – ситуация, в която търсенето на даден актив неоправдано бута цената на базовия до нива, които не поддържат основните нива.)

*International Business Times, със съкращения и допълнения


 


Тагове: франк, злато
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg