EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

График за старите отпуски, обмисля кабинетът

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

График за старите отпуски, обмисля кабинетът

mail14:01 | 27.04.2010прегледи 2854 коментарикоментари 0


Работодателите ще изготвят график, по който техните служители да излизат в годишен платен отпуск, съобщи експертът Емил Мирославов от Министерството на труда и социалната политика. Графикът ще се уточни с работници и синдикати. Това предвиждат премени в Кодекса на труда, които вероятно ще гласува утре МС. Мярката се одобрява и от синдикатите, съобщи още екпертът.
Ние одобряваме да има график, това е практика в много европейски държави, но сме против предложението натрупаните отпуски да се изчистват до края на тази година и да се правят графици за останалите пет-шест месеца, заяви вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов. КНСБ настоява сроковете за използване на натрупаните отпуски да бъдат до края на 2011 г., а не до края на 2010.
Синдикатите са против предложението при уволнение да се плащат само парите за неползвани отпуски за текущата година и до десет дни от предишни години.
КНСБ не приема и варианта за болничните, който се очаква да бъде гласуван утре и според който първите два дни да се плащат от работодателя, а третият да бъде неплатен за работника. Синдикатът предлага да се възстанови старият вариант - първият
ден да се плаща изцяло от работодателя, следващите два - отново от работодателя /80 процента/, а от четвъртия - от Националния осигурителен институт.
Ако правителството приеме промените такива, каквито са предложени, синдикатите ще търсят правата по всякакъв ред, както в България, така и извън страната, заяви Кокалов.
Те са готови и национален протест, ако мерките бъдат одобрени. Очаква се Националният съвет за тристранно сътрудничество да заседава в четвъртък.


Тагове: график, отпуски
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg