EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гражданска отговорност проверявана чрез SMS

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гражданска отговорност проверявана чрез SMS

mail16:40 | 01.06.2011прегледи 986 коментарикоментари 0


Пътните полицаи ще проверяват с SMS дали спреният от тях автомобил има сключена „Гражданска отговорност”. Това стана ясно при представянето на новата информационна система, съобщи darikfinance.bg. Тя започва да действа от днес, застрахователите ще имат 45-дневен срок да се включат в нея. Възможността за SMS-проверка ще бъде достъпна от септември.
От Комисията за финансов надзор обясниха, че проверката за сключена „Гражданска отговорност“ ще бъде безплатна за пътните полицаи и на цената на обикновен SMS за хората. В съобщението ще се съдържа само номерът на полицата, който е уникален и се генерира от новата информационна система. SMS-проверката ще бъде пусната от септември, след като бъдат изчистени техническите въпроси и информационната система заработи с пълна сила.
С новата информационна система полицата ще става валидна от момента на сключването й. По този начин ще бъде прекратена практиката при произшествие нарушителят да сключи полицата, без да информира застрахователя, че преди час например е участвал в катастрофа.
Освен това застрахователите ще бъдат улеснени с регистрацията на полицата. В момента се случва регистрацията да се забави с 10-15 дни, което води до глоби за застрахователите. Те възлизат на 20-30 млн. лв. годишно. Стойността на системата е в пъти по-малка – 3 млн. лв.
След промените в Кодекса на застраховането системата ще генерира и така нареченият „бонус-малус“ коефициент. С него добрите водачи ще плащат по-малко, а шофьорите с много нарушения в пъти по-скъпи полици. Застрахователите ще имат достъп само до коефициента, но не и до данните за нарушенията. Критериите за формирането на коефициента ще бъдат изработени предварително от полицията и застрахователите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045