EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Горските стопанства търсят малки горски имоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Горските стопанства търсят малки горски имоти

mail13:01 | 23.08.2016прегледи 986 коментарикоментари 0


Малки горски имоти може да бъдат предложени за продажба на държавните горски предприятия до 18 септември. Това е крайният срок, в който стопаните трябва да подадат молби за закупуване на частни горски имоти от страна на държавата. Към момента подадените заявления са близо 100. Това обяви за „Агрозона“ министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

От края на юли Държавните горски предприятия в България за първи път започнаха да изкупуват дребни по размер горски територии. Условието е горите да са собственост на български физически лица, да не са били предмет на замяна и да са до 5 хектара. „Всеки ден множество обаждания, тъй като трябва да се представят определен вид документи. Надяваме се, че това е реален интерес и това означава, до крайния срок, който е 18 септември, молбите да стават повече.“, каза още тя. Мярката се взима с цел да бъдат уедрени държавните гори и да се намали незаконната сеч. Приложението й стана възможно, след като бяха направени промени в Закона за горите.

Реституираните гори на практика не носят доход на собственика, няма реален частен пазар както например при земеделската земя. Собствениците не могат да продадат този актив и най-вече не могат нито да охраняват, нито да стопанисват тези горски имоти. В същото време най-честите нарушения при нерегламентирана гола сеч са тези концентрирани части имоти при тях, каза министър Танева.

Бюджетът за изкупуване на малки гори от всички държавни горски стопанства е 700 хил. лв. „Ако не стигне този ресурс, ние ще удовлетворим по ранкинг и по правила, които сме публикували и са уведомени тези собственици, ще ранкираме кои имоти ще купим, а за следващите планове на държавните горски предприятия ще заложим по-големи бюджети за закупуване на гори.“, обясни министър Танева.

Стопанисването на горите не е по силите на повечето частни собственици, които няма как да се справят с незаконната сеч и с пожарите. За по-добрата охрана на горите от тази година всяко държавно горско предприятие ще разполага със своя система за видеонаблюдение, обяви зам.-министър Георги Костов. Изкупуването на частни гори ще продължи и през следващата година, като сделките са доброволни.

От началото на 2016 г. у нас са унищожени над 11 000 дка гори, като на над 2000 дка короните са засегнати и дърветата са напълно унищожени. Разходите на държавата по поддържането и възобновяването на горските територии са между 800 и 1000 лева на дка. Средно за последните 15 години, горските пожари напълно унищожават 1 млн. куб. дървесина годишно.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4086