EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Горивата по-евтини с 6 ст.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Горивата по-евтини с 6 ст.

mail17:50 | 23.03.2011прегледи 1039 коментарикоментари 0


Правителството се споразумя с превозвачите. Прие се предложението за временна отмяна на задължението за смесване на дизел с биодизел.
Очаква с това да доведе до поевтиняване на горивата с 6 стотинки. За целта са необходими промени в Закона за възобновяеми енергийни източници. От днес влиза в сила едномесечен мораториум върху цените на горивата. Намалява се от 60 на 50 дни срокът за съхранение на горива, по който производителите и търговците имат задължение към държавния резерв. До края на април тази година е възможно частният сектор да задържа горивата и до 40 дни. След април 2013 година срокът ще бъде 60 дни. Митническите експерти смятат, че ще има проблеми, ако се позволи вносители, които нямат данъчни складове да могат да внасят гориво и да плащат на самата митница. Това предложение на превозвачите все още ще обсъжда.
Койчо Русев, председател на Националната транспортна камара, изрази задоволство от замразяването на цените на горивата, макар и на дребно. Той съобщи за предложението да се спомогне увеличаването на преработения петрол в "Лукойл", с което постоянните разходи ще бъдат разпределени на по-голямо количество произведено и продадено гориво, в резултат на което цените на едро ще спаднат. Премиерът Бойко Борисов е възложил на заместника си по финансовите въпроси да предложи варианти за възстановяване на ДДС на големите чужди превозвачи, които зареждат в България чрез картова система. Той коментира, че най-вероятно ДПС се намесило навремето и имаме спогодба с Турция, и с повече от 550 литра ТИР-овете не могат да минават границата. "Само, че практиката е точно обратната. Пълнят на безмитните магазини в Турция по 1200 литра, между другото това го правят и български камиони, но преди всичко турските, минават 880 км е най-дългият диагонал на България и отиват и зарежда от другата страна - дали в Румъния, дали в Сърбия, или където пътуват", обясни Борисов. Втората задача на Симеон Данков, заедно с директора на Митниците ген. Ваньо Танов, е да осигурят спазването на спогодбата. Ще се мисли за облекчения, за да могат превозвачите да си внасят горивото отвън, но при строг контрол. "Надолу дай боже да падат цените. Нали няма такъв мораториум", каза премиерът по повод мораториума за цените, предложен от "Лукойл". Министър-председателят бе рязък в отговора си на въпроса защо икономическият министър Трайчо Трайков не участва в преговорите. "Нито вие, нито който и да е, може да ми определя с кой и как да водя преговорите", категоричен бе той. От самото начало преговорите се водят от вицепремиера Дянков. За оставка на Трайков засега не може да става и дума, защото той се ползва с доверието на премиера, допълни за себе си Борисов. Единствените критики на Борисов към Трайков са да проверява нещата преди да ги съобщава публично, уточни премиерът. Всъщност Борисов неволно обвини министъра си заради думи на Иван Костов за "OMV" - а именно, че работниците им тук и в чужбина са с много различни заплати. Когато му бе посочена грешката обаче той каза: "И него (Костов - бел. ред.) пък изобщо не го слушам". След това Борисов съобщи, че снощи Трайков е бил у тях и са работили до късно, като включително са обсъдили увеличаване мощностите на реакторите на АЕЦ "Белене".
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg