EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Горещо в Комисията по бюджет и финанси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Горещо в Комисията по бюджет и финанси

mail11:30 | 30.07.2013прегледи 670 коментарикоментари 0


Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание обсъжда на второ четене актуализацията на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. На заседанието присъства министърът на финансите Петър Чобанов, както и депутатите от ГЕРБ Владислав Горанов, Тотю Младенов, Красимир Стефанов, Менда Стоянова, Лиляна Павлова и Александър Ненков.

Като цяло философията на актуализация на бюджета за тази година е да разплатим задълженията към бизнеса, за да може да се влее свеж ресурс в икономиката, което да я подпомогне и задвижи, каза министърът на финансите Петър Чобанов. Министърът заяви, че има неизпълнение на приходите в бюджета. При заложено 11% изпълнение на приходи от ДДС, към средата на годината изпълнението е 6.4%. 2.1% е неизпълнението при данъчните приходи. Тенденцията се задълбочава и поради негативното развитие на икономиката, отбеляза Чобанов. Не само, че няма да спестим от вноската за Европейския съюз, а дори ще е необходимо да довнасяме, заяви финансовият министър. Недостигът в МВР е за над 90 млн. лв. Данните за изпълнението на бюджета към средата на годината потвърждават неизпълнението на приходите, каза още финансовият министър. Предприети са всички възможни законови действия за повишаване на събираемостта на приходите, според зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. По данни на министерството несъбраното ДДС до юни месец възлиза на 450 млн. лв. Петкова заяви, че са предприети мерки за издаване на разрешения за неотложни плащания. Въведен е и фискален контрол върху движението на стоки в страната.
Министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че социалните мерки са нещо полезно и те вече се реализират. Кръгът на лицата, които ще получават енергийни помощи, е разширен с около 60 000 души, отбеляза Чобанов.
„Не дефицитът е това, което ни притеснява. Притеснява ни фактът, че това с дефицитите е прокризисна политика и се доказа в последните години. Дефицит да бъде като самоцел – да не е 2%, а да е 1.2%, от нас не го очаквайте. Мисля, че сме далеч от Гърция”, коментира председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев.

Вероятността до края на годината да се влезе в рецесия е обективна, предупреди Йордан Цонев. По думите му, потреблението не само не се увеличава, но и се свива. Цонев обясни, че има три основни причини за исканата актуализация на бюджета - очакваното и заложено в бюджета изпълнение на приходите за полугодието; искането на правителството да поддържа по-висок фискален резерв; наличието на недофинансирани системи.

Не можахме да се убедим, че предложената актуализация е безалтернативна, заяви депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов. „Най-трудният път за един финансов министър е удържането на разходната част. Задачата на министъра е да намери баланс между исканията на министерствата и рамката на бюджета”, заяви Горанов. „Приемаме част от резервите, които Министерство на финансите и Министерски съвет има по приходната част. Има още какво да се направи по отношение на събираемостта по ДДС до края на годината. Предлагаме с около 3 млн. лв. намаление на приходите”, каза Горанов. Той смята, че ВМА и системата на МВР трябва да намерят вътрешни резерви за покриване на задълженията. „Ако има воля, правителството може да се вмести в разчетения дефицит”, каза Горанов.

Приходите, заложени в Националната агенция по приходите (НАП), са изпълними, дори преизпълними. Проблемът е в Агенция „Митници”. Това каза депутатът от ГЕРБ и бивш директор на приходната агенция Красимир Стефанов при обсъждането на актуализацията на бюджета в Комисията по бюджет и финанси. Стефанов отбеляза, че вече трети месец Агенция „Митници” няма ръководство. Министерството на финансите трябва да вземе мерки за повишаване на събираемостта, заяви депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. Депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев попита как работи Агенция „Митници”. Политиката, която се прави в НАП в момента, е нищо и половина, коментира Кадиев. „Всяко предложение за увеличаване на разходната част с големи суми е неразумно и има риск за втора актуализация”, отбеляза Кадиев.

ГЕРБ предлага социален пакет от 150 млн. лв. в актуализацията на бюджета, съобщи депутатът от ГЕРБ и бивш социален министър Тотю Младенов. „Това е един фонд солидарност, който ние ще отделим от нашите данъци за хората, които са най-уязвими. Това са пари на всички български данъкоплатци. Рано или късно през есенно-зимния период ние ще се сетим от необходимостта да подпомогнем нашите съграждани”, заяви Младенов.
В пакета от 150 млн. лв., предложен от ГЕРБ, се включват 40 млн. лв. за помощи по Закона за семейните помощи за деца, по интеграционните добавки за хората с увреждания, приемните семейства и по Закона за социалното подпомагане. 85.6 млн. лв. се предвиждат за разширяване на обхвата на хората, които ще получат енергийно подпомагане през зимните месеци. По този начин ще се разшири обхватът на хората и близо 500 000 домакинства или около 1.5 милиона граждани могат да бъдат подпомогнати. 24.6 млн. лв. допълнително се предвиждат за активни мерки на пазара на труда.

Източници: БТА, Агенция „Фокус”
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990