EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Голямото преместване на офиси продължава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Голямото преместване на офиси продължава

mail13:00 | 06.10.2010прегледи 1194 коментарикоментари 0


Милена Ганчева

Голямото преместване на офисите на фирмите в България продължава. Компаниите все още са на вълна оптимизиране на разходите за наем и или се преместват в по-малки офиси, по-качествени и с по-добра локация или си предоговарят наемите. Това твърдят от консултантската компания „Елта консулт". И през третото тримесечие на годината наемателите са диктували условията на пазара, защото продължава дисбалансът между търсене и предлагане на офисни площи в София.
„За последните три месеца бяха завършени нови 35 000 кв.м площи и така количество на клас А и клас Б офиси в София се повиши до близо 1 250 000 кв. м", пише в анализа на консултантската компания. Делът на клас А площите, които активно се маркетират се е повишил до 36%, тъй като някои инвеститори са обявили завършване на проектите до края на годината и площите са на пазара на имоти.
Предвид оптимизацията на площите и през третото тримесечие се търсят малки и средноголеми офиси.
През третото тримесечие средните нива за първокласни офис площи в София се понижиха с още 4,5% до 12 - 13 евро на кв. м на месец, а според други компании базовият наем в центъра на столицата е 9 - 11 евро без ДДС.
В нецентралните райони наемите отбелязват по-голям спад - над 6% спрямо второто тримесечие на 2010 г. и от 20% в сравнение с третото тримесечие на 2009 г. Това се дължи на увеличението на свободните офисни площи в тези райони, обясняват от „Елта консулт". В по-дългосрочен план - през следващите 1 - 2 години очакваме по-ясно диференциране на първокласните проекти на пазара и увеличение в разликата на наемите и нивото на незаетост между тях и второстепенните офиси", коментира анализаторът на компанията Максим Жиански.
Консултанти от други компании съобщиха, че все още продължава предлагането на гратисни периоди за привличане на наематели, извършване на довършителни работи и поемане на разходи по преместването на фирмите.
От „Елта консулт" обаче отчитат и повишено търсенe на офисите за покупка. Причината е проста - през последната година цените спаднаха с над 20%. Освен това вече по-лесно се отпускат и фирмени кредити за покупка на имоти.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg