EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Голяма заплата в малкия град - възможно ли е това?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Голяма заплата в малкия град - възможно ли е това?

mail18:10 | 10.08.2011прегледи 3206 коментарикоментари 0


Мария Йолова
Всичко е хубаво в малкия град, ако имаш работа и добри доходи. Мездра се намира в Северозападна България, която официално оглави класацията на Eurostat за най-беден район в ЕС. Как се справят хората тук, къде работят? Според сайта на общината работещите фирми в града са повече от десет между тях Леденика ММ И АД , Нютекс АД, Хемус-М АД,.немският завод Sumitomo Electric Bordnetze - Bulgaria" ЕООД и други.
Компании с проблеми
Диляна Фезлийска е на 43 години, работила е 10 години в Нютекс АД, производител на спално бельо, но напуска работа преди два месеца, тъй като през последните 3 години финансовите проблеми на фирмата се задълбочават, казва тя за Economynews.bg.:”Осигурявана съм на минимална работна заплата. От 2 години заплатите се бавят, работниците получават по 30-40 лева на седмица. Често предприятието остава без ток, вода или газ, което принуждава работниците да излизат в неплатен отпуск почти всеки месец от началото на 2011 година. От над 700 служители сега са останали не повече от 70. Лошите хигиенни условия са стряскащи. В последните няколко месеца сложиха големи съдове в двора на завода, където се събираше дъждовна вода, с която да се мият ръцете. Само за тази година Инспекцията по труда е наложила глоби за забавено изплащане на заплати, което не промени ситуацията", казва Диляна, която още не си е намерила нова работа. Изборът не е голям, работодателите в малките градове „си приличат болезнено”, твърди тя.
В пивоварна „Леденика” ситуацията е сходна. Заводът работи с намален брой служителите. През 2010 година според синдикатите работниците масово напускат или са съкратени. Забавянето на възнагражденията е системно. Около пивоварната имаше сериозни скандали, свързани с лиценза й, който беше отнет, после възстановен. Миналата година работниците излязоха на протест заради неизплатени заплати, но без резултат. „Никой не ви задържа насила”, гласи отговорът на ръководството.
В покрайнините на града се намира немският завод Sumitomo Electric Bordnetze България, който произвежда кабелни комплекти за различни автомобилни платформи за Фолксваген, Ауди, Шкода и други. Тук средната работна заплата според работещи е 300-350 лв. , плюс 50 лв. на месец за храна, която може да купи в различни вериги, с който заводът има договор. Работи се в огромни халета, на крак по 8 часа на ден.
Мобилност и инвестиции
Ниските заплати и безработицата продължават да са основните икономически проблеми на всеки малък град в България. Като Мездра са десетки такива места. Според последното преброяване тук живеят 10 988 души, по данни на Бюрото по труда през юли регистрираните безработни са 1893 души, с 68 души по-малко в сравнение със същия месец на 2010 година. Средна работна заплата за юни в Северозападния район е 563 лева, във Враца – 724 лв. Има ли вариант малките градове да излязат от омагьосания кръг на ниското заплащане и безработицата?
Според Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България в малкия град изниква проблемът за дисбаланса на пазара на труда, в нюанса – образование / работни места. Много често тук образованието не отговаря на структурата на пазара на труда - на фабриката или другите производствени мощности на територията на града или общината. И отново на лице е проблемът, че бизнесът и хората не владеят мобилността както в търсенето на работа, така и в предлагането й. До Мездра например най-близкият град  /само на 14 км/ е Враца, където според данни на НСИ средната заплата е 724 лв., в Монтана над 500 лв. Подобни аналогии, а и алтернативи за работа могат да се открият почти във всяка част на страната. Освен това в малките градчета липсват достатъчно инвеститори, които да направят пазара на труда по-конкурентен. Градовете предлагат различни условия за правене на бизнес. Въпреки че голяма част от облагането и регулирането се определят на национално ниво, на местно ниво различията са факт, според изследването на ИПИ „Местни условия за правене на бизнес” 2011.
За периода 2007-2009 г. от 28-те изследвани области с най-голям ръст на чуждестранните преки инвестиции са Сливен, Смолян, Габрово, Ямбол, Добрич, Монтана, Пазарджик, Русе ръст повече от 2 пъти. Със спад в инвестициите са Силистра, Видин, Хасково, Стара Загора, Шумен, Велико Търново и Кърджали 5 от тях са след 20-то място в общата класация.
Според ИПИ същестува тясна връзка между добрите  условия за бизнес и привличане на нови инвестиции. По-добрите условия в областния град водят до нарастване на инвестициите в цялата област и в отделните неини по-малки градове. А качеството на местното самоуправление е възлово - то трябва да бъде сериозно децентрализирано и да има реална конкуренция между местните власти.
Данните от последните години сочат, че наистина общините провеждат активна данъчна политика и в много случаи тя води до по-ниски местни данъци. Повечето данъчна свобода и наличието на дефицити в местните бюджети налага обаче дебатът  за фискални правила на местно ниво. Икономическата активност в дадена община също не е зададена величина, тя се влияе и предопределя от местното управление. Общините, които създават подходящите условия за правене на бизнес, провокират и икономическата активност в региона, се казва още в проучването на ИПИ..


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161