EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Голям футбол, голям бизнес или голяма политика?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Голям футбол, голям бизнес или голяма политика?

mail12:45 | 10.07.2010прегледи 1492 коментарикоментари 1


В неделя Холандия и Испания ще определят победителя на Световното първенство по футбол в ЮАР. FIFA и властите на страната ще се поздравят за успешно проведения мондиал, по време на който ярко се откроиха съществуващите контрасти между отделните страни, както и между политическите и икономическите цели на организаторите, отбелязва в. Ведомости.
По време на турнира FIFA получи по свой адрес жестока критика за избора на държава – организатор на първенството.

ЮАР има сериозни проблеми с престъпността, като на някои туристи и журналисти това им беше заявено директно, а на друга голяма част от тях им беше наложено ограничение при свободата на предвижване.
Организаторите не осигуриха добър достъп до инфраструктура на гостите си. Друга негативна страна е, че в ЮАР сега е зима и някои от мачовете се играха при нулеви температури.

Критики бяха насочени и към слабата форма на играещите в шампионата. Скандално ниско се оказа и нивото на съдийството – броят на неочакваните грешки на съдиите, които се появиха на мачовете, надхвърлиха разумните граници.
Като цяло фокусът на критиката беше насочен върху политиката на FIFA. Първото Световно първенство по футбол в Африка, трябваше да се превърне в стимул за развитие на играта – по света, а също и на социално – икономическото развитие на ЮАР, и на континента като цяло. Такива идеи лежат в основата на увеличаване на участниците в шампионата и включването на нефутболни континенти като Африка, Северна Америка, Азия – както от страна на отборите, така и от страната на съдиите. 

FIFA като ЕС

В настоящият случай FIFA се оказа подобна на Европейския съюз, който в момента изпитва проблеми, заради икономическо несъответствие при някои държави със заявените критерии, които дълго време са били игнорирани.

Гърция стана главният източник на главоболие на ЕС и  може да се разглежда като добър пример за фалшиви надежди по отношение на „инвестиции в бъдеще”: Олимпиадата през 2004 г. в Атина излезе скъпа на страната и със сигурност не се превърна в никакъв стимул за развитие.
За запалените любители на спорта такава ситуация също не е изгодна. Получава се така, че на процеса на избор на победител влияят твърде много показатели, които нямат никакво отношение към спортните фактори. По разбираеми причини е възможно тези показатели да не се оценяват от FIFA в момента.

Приходите

Световните първенства – са голям бизнес и голяма политика. Финансовият министър на ЮАР Правин Гордхан заяви, че приходите за страната от проведения шампионат ще са 3,9 млрд. евро при направени разходи от 3,5 млрд. евро.

Приходите за FIFA от шампионата са в рамките на $3,2 млрд. при направени разходи от $1 млрд., отбелязва изданието.
Монополът във футбола е от голямо значение. Според разпространена в медиите информация, FIFA (основното й учреждение и националните футболни асоциации) са били освободени в ЮАР от данък върху доходите, митата и ДДС. От данък върху доходите са освободени и компаниите, поддържащи правата за излъчване на първенството, както и компании, партниращи на FIFA. Спонсорите на турнира получиха достъп до африканския пазар.  В този смисъл дейността на FIFA има значителен успех.

Футболът - популизмът на политиците

Що се отнася до голямата политика, то тя тук има предимно популистки характер – покажете футбол в бедните страни и направете правителствата им справедливи. Исторически популизмът рядко постига дадените обещания. Големите проекти не могат да станат точка на развитие сами по себе си, необходими са и традиции при качественото управление. Олимпиадата в Гърция през 2004 г., например, нищо не постигна. Точно обратното пък се случи след домакинството на Америка на Световното първенство по футбол през 1994 г., където след това беше създадена дългосрочна програма за развитие на футбола, професионална лига ( от нулата), а нивото на американския национален отбор в ЮАР тази година не беше никак лошо.
В краткосрочен план в сравнение с Европейския съюз FIFA няма никакви проблеми. Но с времето противоречията между спортните и политико – икономически цели може да се изострят. Това може да доведе до спад на интереса към международните първенства, които се отличават ( предимно в Европа) с добро качество на игра и голям интерес от страна на феновете.


 
Коментари
 
loko - 12-07-2010 г. 09:45:58

loko

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg