EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Голям бизнес форум в Бургас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Голям бизнес форум в Бургас

mail10:02 | 07.03.2019прегледи 609 коментарикоментари 0


Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), в партньорство с Министерството на икономиката и Община Бургас, организира информационен форум на тема "Искаш бизнесът ти да расте? Ние имаме експерти и ноу-хау". В него се ключиха над 120 предприемачи от Бургас и региона. Целта на форума е те да се запознаят с възможностите, които дава програмата "Подкрепа за малкия бизнес" на ЕБВР. Чрез нея фирмите могат да търсят и получат експертна помощ за развитие и растеж в различни области, като стратегия, маркетинг, финансов мениджмънт, енергийна ефективност и др.

"За година програмата е подкрепила реализацията на 25 проекта, почти толкова очакват одобрение. По-голяма част от реализираните проекти са в София, затова организираме информационни форуми в страната, да могат повече фирми да научат за програмата и да се възползват от възможностите, които тя дава", съобщи мениджърът на програмата за България Мирослав Стоянов.

„Без бюрокрация, излишни документи и мудна администрация - така работи програмата “Подкрепа за малкия бизнес” на ЕБВР”, обяви Мирослав Стоянов. При откриването на форума зам.кметът на Варна Пейчо Пейчев изрази задоволството си от отличното партньорство с ЕБВР и подчерта, че с подкрепа на банката се реализират стратегически проекти в морския град. “Вярваме, че банката и в бъдеще ще вижда в община Варна надежден партньор и, че ще подкрепи местни фирми, за да се развиват и да подобряват бизнес средата”, заяви Пейчев.

“Ръст на оборота, подобрена производителност и разкриване на нови работни места са най-честият резултат от програмата "Подкрепа за малкия бизнес", съобщи още Мирослав Стоянов. Проучване сред компаниите, реализирали проект по програмата, сочи, че година по-късно 68% повишават стокооборота си средно с 30%, 56% подобряват производителността си средно с 26%, а 51% увеличават персонала си с 23% за същия период. За година у нас са одобрени 30 проекта, 20 други са в процес на разглеждане“, обяви г-н Стоянов. 

Представители на много малки и средни компании от Варна и региона се запознаха с възможностите, които дава програмата "Подкрепа за малкия бизнес". Чрез нея фирмите получават експертна помощ за развитие и растеж в различни области като стратегия, маркетинг, финансов мениджмънт, енергийна ефективност и др. „Имате ли идея или проблем, елате да ги обсъдим заедно и със сигурност ще намерим решение“, подчерта Стоянов. Обикновено одобрението на проекта се получава не по-късно от месец след първата среща с представители на програмата. А месец след приключване на проекта банката изплаща грантовата сума, която е 70% от стойността на проекта.

За да бъдат одобрени, компаниите, които кандидатстват, трябва да са частни, български, да имат годишен оборот до 50 млн. евро и балансово число до 43 млн. евро и под 250 служители. Изисква се и поне двугодишна бизнес история. Програмата работи с компании в почти всички сектори с изключение на военната дейност и производство, тютюн, хазарт и финансови услуги.

Представители на Министерството на икономиката запознаха присъстващите с възможностите за подкрепа на малките и средните предприятия чрез програмите на Европейския съюз, мерките на ИАНМСП.

Следващите информационни форуми по програмата „Подкрепа за малкия бизнес“ на ЕБВР ще се проведат на 7 март в Бургас и през юни в Стара Загора.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888