EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Голф имотите - незасегнати от кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Голф имотите - незасегнати от кризата

mail10:16 | 23.04.2010прегледи 1649 коментарикоментари 0


Кризата не се отразява толкова сериозно върху продажбата на имоти в голф комплексите, коментира пред БТА мениджърът продажби на голф комплекса "Thracian Cliffs Golf & SPA" Калин Стоянов.
Като цяло самият пазар на голф имоти е по-различен от продажбата на традиционните жилищни и ваканционни имоти, обясни той. Икономическата и финансовата криза се отрази на търговията с ваканционни и жилищни имоти, докато при нас е различно и
винаги има потенциална клиентела, допълни Стоянов.
При продажбата на голф имоти привлича самата локация, а ние работим на принципа на препоръките, каза Стоянов. Това означава, че когато един човек си закупи имот в голф комплекса и е доволен, той винаги го препоръчва на свои познати, които също
инвестират в луксозен имот.

 

Най-много имоти са закупили гражданите на Великобритания и Ирландия 

 

В комплекса "Thracian Cliffs Golf & SPA" най-голям процент на закупили имоти са гражданите на Великобритания и Ирландия, съобщи още мениджърът. По думите му обаче британците са направили инвестициите си преди финансовата криза.
Веднага след тях като процент закупили имоти са жители на Скандинавските страни - Норвегия, Дания и Швеция. В имоти в комплекса са инвестирали още руснаци и граждани на Прибалтийските държави. Причината за това е, че преди кризата, в
 Прибалтика страните бяха с висок растеж както Великобритания.
Някои от гражданите на Прибалтийските държави, закупили резервация, сега се отказват, обясни Стоянов.
По думите му става въпрос за жители на Латвия и Естония, а основната причина за това е сривът на техните борси и загубите, които те са натрупали вследствие на това през последните година и половина - две години.
Засилен интерес към купуване на имоти в комплекса обаче има от страна на руски граждани. Стоянов сподели, че към голф имотите има интерес и от български граждани, но като процент той е малък. С българи има сключени сделки, но очаквам при отварянето на комплекса в края на юли - началото на август да има по-сериозен интерес.
 
Интересът към голф имотите не е само от практикуващите този спорт

 

Интерес към имоти в голф комплексите имат не само хора, които практикуват този спорт, посочи Стоянов. По думите му по-малко от 50 процента от закупилите имоти в комплекса англичани и ирландци се занимават с голф. Инвестиращите в такива имоти
харесват определен начин на живот.
В България, Русия и Прибалтика този спорт го няма, той е непознат, посочи специалистът. Хората от тези страни ги привлича лукса, затвореното общество, конфиденциалността. Имотите в тези комплекси са подходящи за дипломати, политици, бизнесмени. Те получават и пълно обслужване.
 
Най-евтините цени са между 1500 и 1700 евро за квадратен метър

 

Към момента за първата фаза на строителство в комплекса са напълно построени два жилищни района с луксозни апартаменти. В единия комплекс сградите са десет, а в другият - седем.
Продадени са между 70 и 75 процента от жилищата. От всички продадени до момента имоти 60 са закупени "на зелено". Цените при тях варират между 1 500 и 1 700 евро средно за квадратен метър, обясни Стоянов с уточнението, че това не е най-луксозната
 част от комплекса.
В средата на самото игрище ще бъдат построени 9 сгради на луксозно ниво на строителство във втория етап. Те ща са азиатски тип, а всеки апартамент ще бъде един етаж. При тях цените ще са в границите от 4 000 до 6 000 евро.
Най-скъпи ще са вилите с една спалня и вилите марка "Чеди" в северния край на комплекса. Суперлуксозните имоти все още не са пуснати в продажба "на зелено", защото още не са готови мострите.  

 

В комплекса ще залагат и на яхтения туризъм

 

В комплекса се предвижда и изграждане на яхтено пристанище, но това ще стане вероятно през следващата година, съобщи още Стоянов. По думите му вече има интерес за наемане на яхтени места. Местата не се продават, защото законът не позволя това. Ние ги стопанисваме за дълъг срок и отдаваме под наем на желаещите, обясни Стоянов.
Мениджърът посочи още, че приоритетът през тази година е отварянето на комплекса с голф игрищата. По думите му реално от 1 август ще може да се играе голф на 9 дупки. Независимо от тежката зима тревата на голф игрището е засята, предстои това да
 стане и на тренировъчния терен.
Дизайнер на голф игрището е фирмата на голф-легендата Гари Плеър - един от петимата носители на Големия шлем за всички времена. Той е бил на посещение в комплекса за последно миналата година, очакват го и тази година.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048