EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Големите инвеститори от ОНД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Големите инвеститори от ОНД

mail17:30 | 14.06.2012прегледи 9275 коментарикоментари 0


 

 

Данаил Алеков
Продължаваме с поредицата на държавите от Изтока, които се отличават с висок дял на изходящи преки чуждестранни инвестиции и могат да бъдат потенциални източници на финансиране за български проекти. Този път ще се спрем на страните от Общността на независимите държави (ОНД), които са част от картата на големите инвеститори. До 2001 година изходящите ПЧИ от ОНД към други страни почти липсват – общо всички 11 членки са инвестирали около $2 млрд. В последните 10 години обаче настъпва рязък обрат и започва активна инвеститорска дейност от държавите-членки на ОНД към останалите страни:


Казахстан
През 2009 г. преките чуждестранни инвестиции са малко над $50 млрд. от всички 11 членки на ОНД, но основните инвеститори са Казахстан, Азербайджан, Таджикистан и Украйна.
За 2011 г. Казахстан е инвестирала $16,2 млрд. по данни на ЦРУ, като страната е една от водещите по енергийни запаси. В Казахстан има установени 30 млрд. барела нефт, а дневно се произвеждат 1,5 млн. барела. В същото време има 2,4 трильона куб. м. доказани запаси от природен газ, а годишно се произвеждат 35,6 млрд. куб. м. Страната инвестира предимно в недвижими имоти, търговия на едро и производство, а останалите сектори са с незначителен дял на изходящите ПЧИ:

Впечатление прави, че през 2011г. 83% от инвестициите на Казахстан са в посока Холандия и 10% са към Великобритания. Останалите държави, в които Казахстан инвестира имат незначителен дял, като в България през 2011г. са постъпили едва $0.8 млн. ПЧИ от Казахстан (по данни на Националната банка на Казахстан) показва тенденция към намаляване - през 2007г. размерът им е бил €5.2 млн (по данни на МИЕТ). Стокообменът между България и Казахстан е $129 млн. през 2009 г., $37 млн. през 2010г. и $85 млн. за първата половина на 2010 година.
Азербайджан
За съвместни инвестиции между България и Азербайджан се заговори преди 2 месеца, когато Бойко Борисов се срещна с президента Илхам Алиев. Основните сфери на сътрудничество са ясни – доставки на газ и инвестиции в енергетиката. В Азербайджан има установени 7 млрд. барела запаси от нефт, а дневно страната произвежда 1,01 млн. барела от „черното злато”. В прикаспийската държава са установени и 6 трильона кубични метра природен газ, като по този показател Азербайджан се нарежда на 7 място в света. През 2011г. Азербайджан е инвестирала $6,3 млрд. в изходящи ПЧИ, като подобно на Казахстан, най-добри са търговските отношения с Холандия, Великобритания и Турция, а инвестициите също са предимно в сферата на финансовото посредничество. По отношение на азербайджанските инвестиции в България, на практика все още липсват такива, но след подписаното споразумение за доставка на газ, се очаква и раздвижване на инвестициите в областта на газификацията и газоразпределението. Стокообменът между България и Азербайджан за 2010г. е $29,7 млн., а през първата половина на 2011г. - $15 млн.
Украйна
Украйна също попада в графата на сериозните инвеститори от членките на ОНД, като тя е инвестирала $3,2 млрд. ПЧИ в други страни през 2011г. 90% от тези инвестиции са в Кипър, което е обяснимо заради данъчните облекчения в островната държава. От Кипър, де юре се извършват украинските инвестиции по цял свят:

Подобно на останалите държави от региона, тя също има запаси от нефт и природен газ. В страната са установени 395 млн. барела запаси от нефт и 1.1 трильона куб. м. запаси от природен газ. По отношение на украинските инвестиции в България, според БНБ за периода 1996-2009г. у нас са постъпили €15 млн. украински инвестиции, но заради регистрираните в офшорни зони компании данните не отразяват действителното състояние на инвестиционното сътрудничество. Преобладаващата част от украинските инвестиции в България са в промишлеността. Стокообменът между България и Украйна през 2010г. е $1,323 млрд., като над ¼ от вноса у нас се формира от каменни въглища.
Таджикистан
Най-големият инвеститор от страните-членки на ОНД обаче е ... Таджикистан. По данни на ЦРУ, тя е инвестирала $18,5 млрд. преки чуждестранни инвестиции извън страната, като се нарежда на 45-то място в света по този показател. Огромното количество капитал, което се изнася от Таджикистан си е меко казано престъпление, на фона на това, че страната е най-бедната от всички бивши съветски републики. В страната е забранен достъпът до Facebook и независимите новинарски сайтове. БВП на глава от населението е едва $2 103, а средната месечна заплата е $10,4. В страната има 12 млн. барела установени запаси от нефт и 5,6 млрд. куб. м. газ, но производството им не е развито и Таджикистан внася синьото гориво от Узбекистан. Страната разчита предимно на износа на алуминий, а наскоро започна мащабна инвестиция за модернизиране на иранското пристанище Бандар Абас, за да ускори доставките на алуминий. Освен Иран, водещите външнотърговски партньори на Таджикистан са Китай, Узбекистан и Русия, а пазарите в Европа на този етап остават неразработени за средноазиатската република.
По отношение на таджикските инвестиции в България, за периода 2004-2006г. у нас са влезли $11,5 млрд., според думите на тогавашния вицепремиер Ивайло Калфин. Цифрата е доста сериозна и оставя много въпросителни къде отиват тези пари, защото в БНБ липсват каквито и да било данни за ПЧИ от Таджикистан в България. Въпреки това, през този период значително нараства вноса на таджикски необработен алуминий, а стокообменът е около $20 млн. годишно. В момента обаче бившата съветска република е в доста нестабилно икономическо и политическо положение и стокообменът за първата половина на 2011г. е $3,5 млн., като 100% от вноса се формира от необработен алуминий.

 


Тагове: инвестиции, ОНД
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg