EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ГМ-храни и ГМ-организми - кое е по-вредно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ГМ-храни и ГМ-организми - кое е по-вредно

mail09:39 | 26.01.2010прегледи 718 коментарикоментари 0


Министерството на земеделието и храните заедно с министъра на околната среда и водите Нона Караджова обмислят обществен дебат по въпроса за генномодифицираните храни, съобщи във Велико Търново министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Той смята, че хората трябва да правят разлика между генномодифицирани организми от генномодифицирани храни.
Идеята на двете министерствата е обществото да получи повече информация за промените в закона за генно модифицираните организми така че да се спре със спекулациите относно потребителите.
Както е известно основен проблем на либерализацията на ГМО у нас ще е загубата на генетичен ресурс. Това означава, че традиционните сортове ще бъдат изместени от внесени генетично-модифицирани, и то не на база по-добри качества, а по чисто икономически причини. Представете си как бихте могли да опишете вкуса на истински домат на децата след 30 години?
Проблемът е, че както в Индия вече трудно се намират традиционни семена за ориз, така и у нас след 20 години няма да има родни сортове зърнени култури, череши или ябълки. А загубата на тези генетични белези, които са били селектирани в продължение на десетилетия ще стане необратима. Те просто ще изчезнат.
Това, което ще имаме тогава ще са само избраните от няколко мултинационални компании сортове, които са безвкусни, бедни на полезни вещества, но издържащи дълго време в кутия, на топло и устойчиви на отрови при производството им. Това ли искаме да ядем през следващите 50 години? Не, всъщност въпросът е това ли искат да ядат нашите внуци?
Друга притеснителна тенденция, че от 2004 г. до момента, структури на Министерство на здравеопазването извършват редовни тестове за храни (луканки, салами, вафли и т.н.) и постоянно открива такива, които нарушават закона, защото съдържат над 0.9% ГМО, а това не е отбелязано на етикета.
Информацията за тези открити закононарушения се публикува в доклади месеци или години след откриването им. Ако сегашния полуконтрол се пренесе в среда с либерализирани ГМО, това ще означава пълен отказ от контрол. Така ще понесем всичките скрити, т.е. обявени за недоказани, вреди върху здравето на нацията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg