EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Глоби за VW във Великобитания?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Глоби за VW във Великобитания?

mail17:01 | 09.04.2020прегледи 9880 коментарикоментари 0


Volkswagen е изправен пред заплахата от големи по размер плащания във връзка с "дизелгейт" и във Великобритания, след като британски съд постанови решение в полза на повече от 90 000 шофьори, чиито дизелови автомобили, произведения от немския автомобилен гигант, също бяха оборудвани със софтуер, отчитащ невярно отделяните вредни газови емисии, предаде АФП.

Върховният съд в Лондон постанови, че германският автомобилен гигант носи отговорност и във Великобритания.

Решението засилва допълнително натиска върху Volkswagen, след като през миналия месец немският производител на автомобили заяви, че ще затвори временно повечето си европейски заводи, присъединявайки се по този начин към редица други автомобилостроители, след като пандемията от коронавирус прекъсва веригите на доставки и доведе до срив в потребителското търсене.

Британското решение се отнася до устройствата, инсталирани в около 1,2 милиона дизелови автомобила от марките "Фолксваген", "Ауди", "Сеат" и "Шкода" във Великобритания, които изкуствено понижават вредните емисии.

Още през 2015 г. Volkswagen призна, че 11 милиона нейни автомобили по света разполагат със софтуер, който показват, че дизеловите двигатели замърсяват по-малко околната среда при провежданите регулаторни тестове, отколкото при реални условия на шофиране.

Досега аферата "дизелгейт" струваше на Volkswagen над 30 млрд. долара в световен мащаб под формата на разходи, глоби и обезщетения, повечето от тях в САЩ и Германия.

Компанията обаче заяви, че ще разгледа основанията за обжалване на днешното решение на британския съд. "Докато компанията Volkswagen е разочарована, че резултатът не е в наша полза, решението се отнася само до предварителни въпроси“, се казва в изявлението на автомобилния гигант.

Тепърва ще се определя дали собствениците на превозни средства са претърпели действителни загуби, настоява компанията, като добавя: "Ще продължим да защитаваме стабилно позицията си"./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037