EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Глобални прогнози на Делойт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Глобални прогнози на Делойт

mail07:05 | 12.02.2021прегледи 1892 коментарикоментари 0


Те накратко са следните:

През 2021 г. ще има повече от 400 милиона видео посещения при лекари по целия свят

Глобалните разходи за облачни услуги ще нараснат 7 пъти по-бързо от общите ИТ разходи

Разходите за слушалки за дигитална реалност нарастват 100% през 2019 г.

Пазарът на спортни технологии отбелязва ръст на интереса към инвестиции в рисков капитал с над 3000 сделки на глобално ниво за последните 5 години

--------------------

Делойт публикува своя доклад Глобални прогнози в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите (TMT), който показва как световните тенденции в TMT могат да повлияят на бизнеса и потребителите по целия свят. В него се посочва също и каква част от тези тенденции са обусловени от икономическото и обществено въздействие на глобалната пандемия, което води до засилване на интереса към видео, виртуални и облачни технологии, както и към медийни сегменти като спорта.

„Докато някои технологии следват очаквания модел на растеж, реалността на глобалната пандемия доведе до безпрецедентно технологично ускорение, което коренно промени начина ни на живот и работа. “, подчертава Силвия Пенева, управляващ съдружник на Делойт България. „Редица корпоративни и потребителски технологии - от 5G през облака до виртуалната реалност - ще продължат да предлагат възможности за световната бизнес екосистема.“ – допълва още тя.

В изключително предизвикателната ситуация, в която светът беше поставен заради коронавирус пандемията, за пореден път стана ясно, че технологичните иновации ще стават все по-необходими.

Лекарските посещения преминават към видео

Един от ефектите на COVID-19 е началото на световна тенденция към телемедицината, включително посещения на лекар, базирани на видео. Глобалната пандемия не само наложи премахването на регулаторните бариери пред подобни посещения в някои страни, но и помогна на потребителите да разберат по-добре и да се възползват от приложенията за видео разговори.

Въпреки някои първоначални тревоги, докладът на Делойт за Глобалните прогнози в областта на TMT показва колко потребители (и лекари) са готови да преминат към виртуални срещи, включително видео посещения. Делойт прогнозира, че процентът на виртуалните прегледи при лекар ще нарасне до 5% в световен мащаб през 2021 г., в сравнение с около 1% през 2019 г. Дори едноцифреният ръст е значителен. Само през 2019 г. в 36-те страни от ОИСР са извършени 8,5 милиарда посещения на лекар на обща стойност около 500 милиарда щатски долара.

Образованието и предприятията избират виртуалната реалност

Пазарът на очила за виртуална реалност се разраства, тъй като завладяващите технологии придобиват популярност в предприятията и образованието. Делойт прогнозира, че, водени от покупки на корпорации и образователни институции, продажбите за корпоративно и образователно използване на слушалки за виртуална, разширена и смесена реалност - общо известни като XR или дигитална реалност - ще нараснат със 100% през 2021 г. спрямо нивата от 2019 г.

Ръстът на продажбите за този вид слушалки вече се е ускорил на някои пазари поради риска от инфекция с COVID-19, която води до тяхното използване за виртуалното обучение на служители и студенти. С пандемията, която ускорява възможността да демонстрират своята стойност, слушалките за дигитална реалност могат да продължат да се налагат и след нейния край поради редица други предимства, като по-ниски разходи, по-голяма безопасност и по-добри резултати при обучение.

Пандемията стимулира растежа на „облаците“

По някои показатели облачният пазар нараства още по-бързо през 2020 г., отколкото през 2019 г. Според доклада за прогнозите в областта на ТМТ, това се дължи на увеличеното търсене поради COVID-19, социалната изолация и работата от разстояние. Според Делойт растежът на приходите ще остане по-голям от 30% за периода 2021 до 2025 г., тъй като компаниите мигрират към облаци, за да спестят пари, да станат по-гъвкави и да стимулират иновациите.

С пандемията, която насочва повече предприятия към облачните услуги, пазарът вероятно ще излезе от ситуацията по-силен от всякога. В близко бъдеще облачните технологии може да се превърнат в доминиращото решение във всички видове бизнес.

В България облачните технологии също стават все по-често нужни на компаниите, макар че по данни на Евростат страната ни е на едно от последните места в Европа по използване на такива технологии от страна на бизнеса. Те обаче се оказват необходимост, за да бъдат компаниите по-иновативни и да предоставят решенията си по-бързо. Вероятно, както в останалите европейски държави, те бързо ще се наложат като общоприета платформа, която ще допринесе за дигиталната трансформация на българския бизнес.“ – коментира още Силвия Пенева.

Жените и технологичните спортове

Докато броят на спортните събития се забави през 2020 г., то не можем да кажем същото за техния потенциал за растеж. Делойт прогнозира, че двете основни тенденции в спорта – увеличената монетаризация на женския спорт и използването на дигиталната среда за създаване на  спортисти, които използват персонализирани данни, съответно дигитални приложения, за да измерват постиженията си - ще продължат своята възходяща тенденция.

Спортът за жени е на път да струва повече от милиард долара през следващите години. Способността му да генерира значителна телевизионна аудитория, да предоставя стойност на спонсорите и да привлича фенове е демонстрирана многократно през последното десетилетие. Точно както COVID-19 катализира фундаменталните преоценки на много аспекти на обществото, Делойт прогнозира, че женският спорт също ще се възприема, популяризира и комерсиализира по нови начини.

Друга промяна в спорта включва използването на анализ на данни за спортисти. Тъй като те стават все по-реални, сега е възможно да се измерват индикатори както в тялото, така и извън него, създавайки стотици нови показатели, които да се използват за вземане на решения – като така създават дигиталния спортист. Според доклада на Делойт до края на 2021 г. множество професионални спортни лиги ще установят нови официални правила и политика относно събирането, използването и комерсиализацията на данните за играчите.

Още акценти от TMT прогнозите на Делойт за 2021 г.:

Започва вълната на 8К: Продажбите на 8K телевизори вероятно ще достигнат 5 милиарда щатски долара през 2021 г., като оборудването и услугите за производство на 8K съдържание генерират стотици милиони долари повече.

Разбит е митът за здравето и 5G: Загрижеността относно рисковете за здравето от 5G е безоснователна. Делойт предвижда, че през 2021 г. е много малко вероятно излъчването от 5G мобилни мрежи и 5G телефони да повлияе на здравето на всеки човек. Но, за да бъде образованието за 5G ефективно за ограничаване на популярните страхове, то трябва да бъде убедително, последователно и всеобхватно и трябва да започне сега.

Следващото поколение мрежи за радиодостъп се ускорява. Отворените и виртуализирани мрежи за радиодостъп (RAN) дават на операторите на мобилни мрежи потенциал да намалят разходите и да увеличат избора на доставчик, когато приемат 5G.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg