EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Глобалната рецесия наближава дъното

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Глобалната рецесия наближава дъното

mail17:43 | 24.06.2009прегледи 540 коментарикоментари 0


global_warning1Най-тежката глобална рецесия от близо 60 години вече наближава дъното, но възстановяването на икономиката ще бъде слабо, ако правителствата не предприемат бъдещи действия за преодоляване на несигурността около балансите на банките. Това сочи доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Световните агенции, предаде БТА
В шестмесечната си икономическа прогноза базираната в Париж организация посочва, че очаква икономиките на 30-те страни от нейната зона да се свият с 4,1 на сто тази година, като единствено правителствените мерки ще попречат на още по-голям спад.
Възстановяването ще бъде едновременно слабо и нестабилно за известно време и социалните и икономическите последици от кризата ще бъдат трайни, отбелязва организацията, като добавя, че "най-страшният сценарий, изглежда, е избегнат".
Докато кризата засегна едновременно няколко страни по света, възстановяването най-вероятно ще става по различно време в различни страни, подчертава ОИСР.
По-отчетливо ще бъде съживяването в Съединените щати, където брутният вътрешен продукт (БВП) се очаква да се свие с 2,8 процента през 2009 година, след което да започне да нараства през 2010 година (+0,9), докато предишните прогнози бяха по-песимистични (-4 процента през 2009 и 0 процента през 2010 година).
БВП в еврозоната ще спадне с 4,8 процента тази година, а през 2010 година растежът ще бъде нулев. Според ОИСР все още не се виждат ясно признаци за скорошно възстановяване в тази зона.
Организацията изтъква, че съживяването вече е започнало в много страни извън зоната на ОИСР, сред които Китай, Индия и Бразилия, които освен това не страдат от влошаване на бюджетното състояние като някои страни членки на организацията.
Тази година се очаква световната търговия да се срине с 16 процента, като не са изключени нови трусове във финансовата система, както и да продължи значителното покачване на безработицата. В страните от ОИСР тя ще достигне 8,5 процента от населението в активна трудова възраст през 2009 година или близо два пъти спрямо равнището от 2008 година.
Повечето страни от организацията ще изпитат сериозни макроикономически сътресения, които ще се задълбочат от бюджетните дефицити, с които държавите ще трябва да се справят в бъдеще, сочи докладът. Някои от тези промени може да доведат до начало на печалби за компаниите, признава ОИСР, но добавя, че "тези реформи трябва да се направят преди споменът за кризата да се отдалечи прекалено".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg