EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ГКПП „Рудозем - Ксанти“ ще е готов през май

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ГКПП „Рудозем - Ксанти“ ще е готов през май

mail08:30 | 18.04.2024прегледи 602 коментарикоментари 0


До края на май 2024 г. се очаква да бъде завършен ГКПП „Рудозем - Ксанти“. Това обяви директорът по планирането и финансирането на Егнатия Одос Петрула Мендизи, която участва в Петата трансгранична конференция по проекта на БТА „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ в Солун. Паралелно се проведе и форум в Благоевград.

Мендизи представи резултатите от проекта „CrossBo/Стремеж към подобряване на трансграничната достъпност“ - общ проект между Гърция и България.

Участъкът се намира на вертикалната ос „ Ксанти-Ехинос-границите на България и Гърция“, като свързва АМ Егнатия с границите на двете държави чрез нов пункт Димарио-Рудозем. Осем километра от участъка ще бъде изградени в планински район, като са предвидени три тунела и осем моста, обясни Мендизи. 

Като основни цели на проекта тя изброи завършването на вертикалната ос „Ксанти – Рудозем – Смолян - Пловдив“; изграждането на нов ГКПП „Ксанти-Рудозем“; подобряване на свързаността в граничната зона; свързване на магистрала Егнатия с пътната мрежа на България; надграждане на свързаността чрез свързване на пристанищата Кавала, Александропулис – Бургас и летищата Пловдив, Кавала, Александруполис, както и създаването на нова динамика в областта на туризма и търговията в регионите на двете държави за подобряване на качеството на живот на местното население.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg