EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ГКПП "Маказа - Нимфея" отворен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ГКПП "Маказа - Нимфея" отворен

mail07:20 | 10.09.2013прегледи 2694 коментарикоментари 0


След 68 години проходът „Маказа” на българо-гръцката граница отново е отворен за движение, предаде БНР. Над 3 километра е колоната от чакащи автомобили да преминат в Гърция. Преди това областните управители на Кърджали и на Източна Македония Бисер Николов и Аристидис Янакидис прерязаха лентата на новия граничен пункт. Той е петият между България и Гърция. Контролът на пункта е общ за двете държави. Новият път свързва Кърджали и Комотини като част от международния транспортен коридор № 9. Разстоянието от Кърджали до Комотини е 78 км, а след още 30 км са северните гръцки пристанища. Преминаването през Маказа ще е най-прекият достъп за страните от Северна Европа до пристанищата на Средиземно море. И двамата областни управители посочиха огромното значение на новия пункт за развитието на икономическите, културните и социалните отношения от двете страни на браздата. Всички се надяват проходът да доведе до разкриване на нови работни места и съживяване на местната икономика. На следващ етап предстои изграждане на обходен път край Кърджали, който ще поеме тежкотоварния транспорт.
Министерството на външните работи договори откриването на ГКПП „Маказа - Нимфея” за МПС за превоз на пътници, включващи не повече от 8 места без това на водача, и на товарни превозни средства, които не превишават 3,5 т. Договорените категории са на базата на европейската директива 2007/46 и на съществуващата готовност на двете страни към момента.
По реда на действащото от 2009 г. междуправителствено споразумение с Гърция, на ГКПП „Маказа” ще се осъществява съвместен контрол при преминаване на границата. Това позволява дадено лице да бъде спирано само веднъж за извършване на проверки при влизане и излизане.
Нов двустранен документ регламентира мястото на извършване на съвместния граничен контрол. Това ще бъде ГКПП „Маказа” на българска територия.

Областният управител на Кърджали Бисер Николов препоръчва на водачите на МПС, които ще преминават в Република Гърция през КГПП „Маказа”, да спазват всички правила за движение по пътищата, пътни знаци, ограничения на скоростта и задължително да ползват колани. За превишаване на допустимата скорост с до 20км/ч налаганата глоба в Република Гърция е 40 евро, при превишение с над 20км/ч е 100 евро, с над 30км/ч - 350 евро. При неправилно изпреварване, преминаване на червен светофар, неспазване на знака „СТОП” или обратен завой на непозволено място – 700 евро, 2000 евро е глобата за антирадарно устройство. Забранено е не само ползването, но и наличието на антирадарно устройство в автомобила. 80 евро е налаганата санкция за спиране на непозволено място, 150 евро – при спиране на местата за инвалиди, 100 евро при използване на мобилен телефон по време на шофиране. 150 евро е глобата, ако не ползвате колан в автомобила. За управление на МПС, на което е монтиран теглич, но не се използва по предназначение, глобата е в размер на 120 евро. Наложената глоба ще бъде намалена до 50 на сто при плащане в 10-дневен срок.

Проходът Маказа е затворен веднага след Втората световна война. През 1995 година бяха подписани споразумения за неговото откриване.

 Източник: Област Кърджали, Агенция "Фокус", снимки: в. "Известник", община Кърджали

/обновена/


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg