EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гермения:43% по-скъпа енергия, 20% храни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гермения:43% по-скъпа енергия, 20% храни

mail08:40 | 14.11.2022прегледи 687 коментарикоментари 0


Инфлацията в Германия, която отразява динамиката на потребителските цени, се е повишила през октомври до най-високото си равнище от обединението на страната през 1990 г., в съответствие с предварителните оценки и на фона на поскъпването на енергията и храните. Това сочат окончателните данни на Федералната статистическа служба Дестатис (Destatis), цитирани от ДПА.

Инфлацията на потребителските цени се ускорява през октомври до 10,4 на сто на годишна основа спрямо 10,0 процента през септември, в съответствие с предварителната прогноза.

Това е най-голямото повишаване на инфлацията в Германия от около 70 години, отбелязва ДПА.

На месечна основа потребителските цени се увеличават с 0,9 процента, отговаряйки на предварителните очаквания, съобщи статистическата служба.

Хармонизираният индекс за инфлацията, който ЕС следи, се увеличава до 11,6 на сто през октомври на годишна основа, в съответствие с предварителните данни, при 10,9 процента през септември.

Цените на енергийните продукти се повишават рязко с 43,0 процента на годишна база в резултат на войната в Украйна и нарушенията на веригите на доставки. На свой ред храните поскъпват с 20,3 на сто на годишна база.

Ако бъдат изключени цените на енергията и на храните, инфлацията в Германия през октомври е 6,5 процента. Цените на стоките се увеличават със 17,8 на сто спрямо същия период на миналата година, а на услугите - с 4,0 процента. 

Целта на Европейската централна банка, чиято основна задача е да пази стабилността на цените в еврозоната, е инфлацията да бъде снижена до под 2 процента на годишна основа, пише ДПА. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg