EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германците пият все по-малко бира и вино

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германците пият все по-малко бира и вино

mail15:09 | 22.01.2024прегледи 553 коментарикоментари 0


След две рекордни години водещата германска пивоварна "Фелтинс" (Veltins) отчита умерен спад на продажбите през 2023 г., съобщава ДПА.

През миналата година пивоварната е продала 3,26 милиона хектолитра била, или с 2,3 на сто по-малко отколкото през 2022 г. Спадът е изцяло в сектора на бутилираната бира.

Продажбите на "флагмана" на пивоварната - "Фелтинс пилзнер" (Veltins Pislner), регистрират спад от 3,7 на сто до 2,3 хектолитра. Един хектолитър е равен на 100 литра.

Семейната компания, базирана в град Мешеде, Западна Германия, посочва, че спадът на нейните продажби е близък до общия спад на пазара на бира в страната, свил се през 2023 г. с около 4 на сто.

Пазарни анализатори обаче изтъкват, че делът на бирата, продавана в супермаркетите на промоция, отново започна да расте.

Михаел Хубер, главен мениджър на "Фелтинс", заявява пред ДПА, че пивоварната се стреми да не следва тенденцията да предлага бирата си с големи отстъпки. Той допълни, че засега спадът не е притеснителен, тъй като пивоварната е регистрирала рекордни продажби през 2021 г. и 2022 г.

През 2023 г. оборотът на "Фелтинс" въпреки спада на продажбите расте с 5,3 на сто до 441 милиона евро заради поскъпването на бирата. Хубер изтъкна, че ново поскъпване не се очаква както при бутилираната, така и при наливната бира.

Анализи на "Фелтинс" показват, че тенденцията на спад на продажбите на бира в Германия, която вече е трайна, през последните години се е задълбочила.

Хубер посочва, че пивоварните са обезпокоени заради ръста на разходите и е налице тенденция към консолидация на сектора, като начало сред регионалните компании. "Отначало се започва с коопериране, а после се стига до продажба", казва мениджърът, допълвайки, че засега "Фелтинс" не възнамерява да купува други пивоварни.

Годишната консумация на вино в Германия през 2023 г. е намаляла с около бутилка на човек, според доклад на Германския институт по виното (DWI), цитиран от ДПА.

За периода август 2022 г. - юли 2023 г. годишното потребление на глава от населението е спаднало от 19,9 литра на 19,2 литра спрямо същия период на предишната година.

Институтът оценява т. нар. баланс на потреблението на вино, отразяващ продажбите от производители и търговци, както и количеството вино, консумирано извън дома.

Преобразувано спрямо броя на хората над 16 години, възраст над която консумацията на алкохол в Германия е разрешена, количеството вино на човек спада до 22,5 литра спрямо 23,6 литра през предходния отчетен период.

Намаляването на консумацията отразява както промените в поведението на потребителите, така и демографските промени, посочва управляващият директор на института Моника Ройле.

В Германия все пак се отчита стабилност в потреблението на пенливи вина, чието количество остава 3,2 литра на глава от цялото население и 3,8 литра при хората на възраст над 16 години.

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg