EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германските Uniper и RWE: Газта не стига

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германските Uniper и RWE: Газта не стига

mail15:40 | 06.12.2023прегледи 569 коментарикоментари 0


Европа се нуждае от повече втечнен природен газ (LNG), за да осигури облекчаване на своя газов пазар, докато регионът се възстановява от миналогодишната енергийна криза, заяви главният изпълнителен директор на германски газов гигант Uniper - Майкъл Люис, предаде Блумбърг.

"Докато на пазара не излязат значително повече обеми LNG, ситуацията ще бъде напрегната“, посочи той в интервю за агенцията.

Германската компания беше спасена от правителството в разгара на миналогодишната енергийна криза, след като Русия спря да доставя газ през газопровода "Северен поток" и цените скочиха. Спасителният пакет за Uniper беше един от най-големите в германската корпоративна история.

Сега Uniper е изправена пред възстановяване от кризата и в крайна сметка прекратяване на държавната собственост, докато се подготвя за преминаване към нисковъглеродна икономика. "Ние възстановяваме компания, която е изправена пред енергийния преход. Нашата работа като ръководство е да гарантираме, че компанията е в стабилно финансово състояние. Ние сме в много по-добра позиция, отколкото преди година", каза Люис.

Европейските еталонни цени на газа, определяни на нидерландския хъб TTF, се понижиха значително след разгара на кризата миналата година, но остават исторически високи. Регионът започна бързо да внася втечнен природен газ, за да запълни празнината в предлагането и да намали търсенето на фона на кризата, въпреки че рисковете все още преобладават.

Значителни количества LNG ще останат част от енергийния микс на Европа до 2050 г., заяви високопоставен служител на ЕК, като добави, че през 2026 г. се очаква да се появят още доставки от САЩ. "Крайната цел е да спрем газа и да преминем към водород", посочи Люис и отбеляза, че търсенето на газ в Европа остава несигурно в краткосрочен план.

"Трябва да преценим какви трябва да бъдат правилните договори, но ние непрекъснато оценяваме баланса на търсенето и предлагането", отговори Луис, попитан дали компанията ще подпише дългосрочни договори с Катар за доставка на LNG, както направиха наскоро други водещи европейски компании.

От своя страна главният изпълнителен директор на немския енергиен гигант RWE AG Маркус Кребер заяви в интервю за "Файненшъл таймс", че доставките на газ в Европа все още са уязвими.

Въпреки че европейските газохранилища са на максимален капацитет и е изградена допълнителна инфраструктура, "ние не сме там, където трябва да бъдем, защото не трябва да имаме система за енергийни доставки, която е без марж или буфери", коментира Кребер.

Той каза още, че в случай, че един от големите доставчици се провали, Европа трябва да е готова да отговори на подобни предизвикателства. "Поради тази причина мисля, че е необходим повече капацитет за внос, за да се замени изцяло загубения руски газ", посочи той.

В края на ноември голямата германска енергийна компания обяви, че ще инвестира 55 милиарда евро в енергийния преход между 2024 и 2030 г.

"Индустриализираните страни по света се ангажират с нетни нулеви емисии и преминаване към зелени технологии. За да се създаде устойчива, сигурна и конкурентна енергийна система, годините до 2030 г. са от решаващо значение", посочиха тогава от RWE.

Германският енергиен гигант също така отбеляза, че възнамерява да разшири зеленото си портфолио до повече от 65 гигавата (GW) до 2030 г.

"Ние се развиваме екологично и увеличаваме печалбите си, като същевременно декарбонизираме нашето портфолио още по-бързо – в съответствие с пътя за повишаване на затоплянето в света с до 1,5 градуса по Целзий и нашата цел да достигнем нетна нула (нулеви вредни месии) до 2040 г.", посочи главният изпълнителен директор Маркус Кребер.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158