EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия:Цената на тока расте

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия:Цената на тока расте

mail12:45 | 22.01.2014прегледи 622 коментарикоментари 0


Германският министър на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел ще представи днес на заседание на министерския съвет плановете си за намаляване на подкрепата за възобновяемите енергийни източници, които са много по-мащабни от очакваното и би трябвало да спрат нарастването на цените на електроенергията, предаде Франс прес.
Вчера в първата си голяма реч, посветена на тази тема, министърът социал-демократ от новото правителство на Ангела Меркел очерта пред представители на сектора своя проект за реформа на закона за подкрепа на възобновяемите енергии - основен инструмент в германския енергиен преход. Основните точки от проекта предвиждат край на "свръх-субсидирането" на възобновяемите енергии, което според Габриел струва на германската икономика по 24 милиарда евро на година и го свежда до "границата на възможното".
Германия в момента спира атомните си електроцентрали и иска да осигури 80 процента от потреблението си на електроенергия чрез възобновяеми източници до 2050 година спрямо сегашните 25 на сто.
От 2017 година помощите ще се определят от тръжна система, която ще поставя в конкуренция производителите. Те от своя страна ще трябва освен това да започнат постепенно да продават сами електричеството на пазара. Засега зелената електроенергия има приоритет при подаването към електроразпределителните мрежи и цената й е гарантирана.
Зигмар Габриел обеща да спре покачването на цените на тока, но не да ги понижи. Новото правителство иска освен това да запази режима в подкрепа на големите потребители на енергия, увери министърът. Тази разпоредба обаче остава обект на критики от Брюксел и ще трябва да бъде преработена, за да отговаря на законите за конкуренцията. Габриел обеща да разгледа през първото шестмесечие друг жизненоважен въпрос за производителите, начело с EON и RWE, а именно - изготвяне на механизъм, осигуряващ рентабилността на техните централи на изкопаеми горива, които са абсолютно необходими за доставките през дните без вятър и без слънце.

 


Тагове: Германия, ток, цена
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg