EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия – ВЕИ без субсидии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия – ВЕИ без субсидии

mail15:30 | 20.08.2012прегледи 645 коментарикоментари 0


Германският министър на околната среда, опазването на природата и сигурността на ядрените реактори Петер Алтмайер заяви днес, че иска да бъде преразгледана системата на субсидии за възобновяемите енергии, смятана за причина за покачването на  цените, така че тя да бъде преустановена до 10-15 години, предаде Франс прес.
В края на септември или началото на октомври Алтмайер иска да започне реформа на германския закон в подкрепа на зелените енергии посредством щедри цени, гарантирани на операторите на вятърни паркове и слънчеви централи.
Разликата между тази гарантирана цена и пазарната се отразява на сметките на потребителите под форма на свръхтакса отняколко десетки милиарда евро всяка година, което буди опасения от силен скок на електроенергията в Германия.

През второто шестмесечие на 2011 година средните цени на тока за битово потребление в Германия (25,3 евро за 100 кВт/ч) вече бяха сред най-високите в Европа, след Дания (29,8 евро).Досега тази свръхтакса възлизаше на 3,5 евроцента за киловатчас, но може да скочи до 5 цента, за да се финансира най-вече силното разрастване на слънчевите инсталации.Предприятията са по-слабо засегнати поради освобождаването на много енергоемките производства от тази свръхтакса (алуминиевата, хартиената и химическата промишленост).Високите цени се обясняват и със съсредоточаването на пазара в ръцете на четири компании, срещу което Европейската комисия най-редовно отправя критики. Алтмайер отхвърли възможността за въвеждане на по-ниски тарифи за по-бедните домакинства, за което настояват някои неправителствени организации. Вместо това министърът предложи "безплатни съвети за икономия на енергия" за домакинствата, осигурявани например от пенсионирани електротехници.
Германия, която иска до 2022 година да се откаже от ядрената енергетика, има амбицията да бъде световен пионер в енергийната сфера. Тя обаче се изправя пред технически проблеми, финансови спънки и съпротива на местно ниво срещу монтирането на нови електрически далекопроводи.

 


Тагове: германия, ВЕИ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg