EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия ще въведе min корпоративен данък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия ще въведе min корпоративен данък

mail13:30 | 14.09.2022прегледи 529 коментарикоментари 0


Германия е готова да въведе минимален корпоративен данък чрез национални закони, ако ЕС не успее да постигна споразумение, каза финансовият министър Кристиан Линднер, цитиран от Ройтерс. Френският му колега Брюно льо Мер намекна, че страната му може да подходи по същия начин.

До разбирателство не се стига, тъй като Унгария повдигна възражения, които задържат приемането на минимален корпоративен данък от 15 на сто. Евентуалното споразумение щеше да превърне глобалния план в закон, валиден за целия ЕС.

Сега Германия и Франция отново подемат водещата роля в ЕС с оглед на влизането в сила на минималния данък през 2023 г. 

"Силно подкрепяме общоевропейския подход. Опитваме се да убедим всички страни членки, особено една от тях", каза Линднер преди срещата в Прага на финансовите министри от ЕС, говорейки редом до френския си колега. "Взехме решение да въведем минимално данъчно облагане в Германия, дори и да няма разбирателство на европейско равнище по този въпрос и смятам, че другите страни също са отворени за подобен подход", отбеляза той.

Франция обяви, че страните от ЕС ще намерят начин да приемат плановете за равнището на минималния корпоративен данък, независимо от това дали Унгария ще подкрепи реформата. 

Будапеща се аргументира с факта, че одобрението на плана ще навреди на европейската икономика, която е засегната от покачващата се инфлация и оформящата се енергийна криза, след като Русия намали потоците газ и в резултат на това цените на електроенергията скочиха.

Брюно льо Мер отбеляза, че в трудни икономически времена е необходима "справедливост", което означава бързото въвеждане на план, който се разработва от години. Той добави, че може да се прибегне до опции на национално равнище, ако не бъде постигнат консенсус на европейско.

"Сега е времето да изпълним това решение, но трябва да разговаряме", заяви Льо Мер. "Трябва да решим и да въведем минималния данък не по-късно от идната година", добави той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg