EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Таван на електроцените, повече солари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Таван на електроцените, повече солари

mail15:25 | 10.05.2023прегледи 498 коментарикоментари 0


Берлин възнамерява да наложи таван до 2030 г. на цените на електроенергията за най-енергоемките промишлени отрасли, субсидирайки разходите им. Това се посочва в проект, цитиран от Франс прес, който обаче далеч не се ползва с абсолютно одобрение.

Този тарифен щит ще блокира "до 6 евроцента на киловатчас" около "80 на сто от електроенергията на най-енергоемките компании, развиващи се в международен мащаб". Това се посочва в работен документ на германското министерство на икономиката и климата. 

Целта на проекта е да "запази конкурентоспособността" на ключови сектори за водещата европейска икономика като химическата промишленост, целулозно-хартиения отрасъл, стъклопроизводството и стоманената индустрия. Те са заплашени от делокализация заради високите цени на електроенергията, според министерството. 

"Цените на електроенергията се понижават, но ще останат през идните години двойно или тройно по-високи от равнището си преди войната в Украйна", оправда пред медиите този план министърът от  "Съюз 90/Зелени".

Германия е по-засегната от повишението на цените на електроенергията заради войната в Украйна, тъй като част от икономическия й модел се базираше на доставките на евтин руски газ, които приключиха след началото на конфликта, отбелязва АФП.

Правителството на Олаф Шолц въведе миналата година таван за цените на електроенергията за частни потребители и компании, който ще е в сила до средата на 2024 г.

Това решение струва на германската хазна 200 милиарда евро и бе критикувано от някои европейски партньори заради нелоялна конкуренция.

Новият план трябва да предостави на най-засегнатите промишлени сектори период на стабилност, когато енергийният преход изисква от тях мащабни инвестиции, за да декарбонизират дейността си, заяви в подкрепа на проекта Хабек.

Планът вече се сблъсква с критики в рамките на самото правителство.

Целият проект може да е на стойност между "25 и 30 милиарда евро", според изчисленията на икономическото ведомство, което предлага да се прибегне до деблокирания миналата година фонд от 200 милиарда евро.

Сегашният тарифен таван за електроенергията за компаниите е 13 евроцента или два пъти над предлаганата в плана на министерството цена.

Цената на електроенергията за небитови клиенти е била средно 18 евроцента за киловатчас, без облагане с данък, през втората половина на 2022 г. спрямо по-малко от 10 евроцента преди 2021 г., по данни на статистическата служба "Дестатис" (Destatis).

Германското правителство освен това представи планове за съвместно използване на покривите на сградите в страната и отварянето на нови пространства за увеличаване на дела на слънчевата електроенергия, предаде ДПА.

Разговаряйки с представители от отрасъла на среща на върха за слънчевата енергия в Берлин, министърът на икономиката Роберт Хабек заяви, че нов модел за общо електроснабдяване на сградите ще бъде въведен, като ще се използват жилищни блокове за улавяне на слънчева енергия.

Това ще позволи използването на слънчева енергия на място от всички живущи в съответните сгради.

Използването на панели, фотоволтаични системи или слънчеви технологии превръща слънчевата светлина в електрическа електроенергия. Германският ентусиазъм за подобни възобновяеми източници на електроенергия нарасна с намаляването на вноса на руски изкопаеми горива след инвазията на Москва в Украйна през февруари 2022 г. 

Пакетът от нови мерки ще предостави и достатъчно достъпни площи за наземни системи, а процедурите по планиране и одобрение ще бъдат ускорени, каза Хабек.

След като Германия проведе през март първата си среща на върха, посветена на соларната енергия, Хабек отново подчерта в Берлин, че тя е един от най-евтините достъпни енергийни източници.

Строителството на нови електроцентрали се увеличава и този процес ще продължи да се ускорява, след като бяха отменени ограниченията в процеса на генериране на слънчева електроенергия.

Асоциацията на германската слънчева промишленост обяви, че реформите могат да увеличат дела на фотоволтаичните системи в енергоснабдяването на страната от сегашните 10 на сто до 30 на сто през идните 10 години.

Междувременно потреблението на електроенергия ще нарасне значително, според шефа на асоциацията Карстен Кьорниг. "Нуждаем се от скоростта на светлината навсякъде", добави той.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039