EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Средната класа изчезва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Средната класа изчезва

mail08:30 | 16.08.2023прегледи 660 коментарикоментари 0


Дойче веле    
Средната класа в Германия се свива. В Европа тя е с една от най-високите данъчни тежести. Хората със средни доходи в Германия са на ръба и се задъхват под тази тежест, сочи изследване на института Ифо.

Средната класа в Германия се е свила леко в последните години. Това сочи изследване на базирания в Мюнхен икономически институт Ифо, пише АРД. Ако през 2007 г. 65% от населението на страната е принадлежало към средната класа, през 2019 г. делът ѝ е паднал до 63% от германците. Проучването е направено по поръчка на консервативната фондация "Ханс Зайдел".

Над 80 процента от германците определят себе си като част от средната класа. На практика обаче през 2019 г. 26,1 млн. домакинства в страната са принадлежали към тази група - по-малко от две трети от всички домакинства.

Хората със средни доходи в Германия са сред понасящите най-високите данъчни тежести в Европа, пишат още авторите на проучването. Според Ифо те са "на ръба на възможностите си да поемат тежестта".

И социалният напредък, и социалният упадък са стеснили границите на средната класа. Изследователят Флориан Дорн обяснява, че въпросният спад, който на пръв поглед изглежда умерен, всъщност е значителен в сравнение с Европа. През 2007 г. средната класа в Германия все още е била на девето място и така се е намирала сред първата една трета отличници. През 2019 г. обаче тя вече е заемала място в средата - на 14-а позиция.

Експертът от института Ифо обръща внимание и на следното: "Така в годините след финансовата и икономическата криза Германия не успя да се движи успоредно с развитието на увеличената средна класа в много други европейски държави. Тя бе изпреварена например от Белгия, Финландия, Франция, Полша и Гърция."

Полагането на допълнителен труд не си струва особено

Сравнена с Европа германската средна класа понася една от най-високите данъчни и осигурителни тежести. "При пределна тежест от около 50% от брутния доход в германската данъчна и трансферна система, на хората със средни доходи на практика им остава едва половината от всяко едно следващо спечелено от тях евро", коментира Дорн, цитиран от АРД.

"Допълнителният труд и по-добрите резултати следователно се изплащат само в много ограничена степен в нетно изражение при средната класа", допълва шефът на Центъра за макроикономика и проучвания на Ифо Андреас Пайхл. Институтът смята, че хората със средни доходи в Германия са на ръба да носят подобна висока данъчна тежест. По този начин бъдещето и устойчивостта на социалната пазарна икономика в страната може да се намират в риск, предупреждават авторите на проучването.

Кой e средна класа?

Авторите на проучването са базирали изчисленията си въз основа на дефиницията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Според нея един човек принадлежи към средната класа, ако разполага с между 75 и 200% от средния доход за страната. За хората, живеещи самостоятелно в Германия, това означава разполагаем нетен годишен доход между 17 475 евро и 46 600 евро за 2019 година.

За двойките без деца въпросният диапазон е между 26 212 евро и 69 900 евро. А семействата с две деца принадлежат към средната класа, ако разполагат с доход между 36 698 евро и 97 860 евро на година, пише АРД, позовавайки се на проучването.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg