EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Германия: Спад, но не драстичен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Спад, но не драстичен

mail16:07 | 12.11.2020прегледи 448 коментарикоментари 0


Германската икономика вероятно ще се свие с 5,1% през настоящата година в резултат на пандемията от коронавирус, показва доклад на експертният съвет от икономисти, известни като "мъдреците", които консултират немското правителство.

Според техните оценки икономиката ще загуби 0,2 процентни пункта през тази и следващата година в резултат на частичния локдаун. Дори ако локдаунът се наложи да бъде удължен до декември включително и след това части от търговията на дребно, като автокъщите, останат затворени, това само би намалило годишните стойности на БВП приблизително със същия процент.

Съвсем различно би било, ако индустрията отново бъде ударена, както беше през пролетта. Тогава германската икономика ще свие както през тази, така и през 2021 г. поне четирикратно по-силно, отколкото само при заварянето на ресторанти, хотели, културната дейност и спорта, прогнозират икономически експерти.

Правителството е успяло да увеличи икономическата продукция посредством пакета си за икономически стимули за тази и следващата година с 1,1% до 2%, което се счита за значителен тласък.

Икономическите нагласи

Нагласите на германските анализатори и инвеститори се влошиха рязко през ноември за втори пореден месец, тъй като втората коронавирусна вълна и частичния локдаун с цел нейното ограничаване засилиха несигурността относно перспективите пред водещата европейска икономика,  показват резултат от последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се понижи рязко за текущия месец до 39,0 пункта от 56,1 пункта през октомври. Това представлява влошаване на индекса за втори пореден месец до най-ниско ниво от април и след като септември той удари 20-годишен връх от 77,4 пункта (най-високо ниво от май 2000 година).

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите икономически условия в Германия, се понижи през ноември до -64,3 пункта от -59,5 пункта месец по-рано./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg