EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германия: Ръст на промишлените поръчки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Ръст на промишлените поръчки

mail08:03 | 10.03.2020прегледи 9654 коментарикоментари 0


През януари 2020 година индустриалните и промишлените поръчки в Германия нараснаха най-силно от пет и половина години насам благодарение на силен скок на големите поръчки, особено при производството на самолети и космически кораби, както и на машини и оборудване, показват данни на немската официална статистика Destatis, предполагащи силен старт на първото тримесечие за промишления сектор, който обаче се очаква да бъде помрачен от епидемията от коронавирус.

Поръчките за промишлено производствени стоки скочиха през януари с цели 5,5% спрямо декември 2019-а, когато се понижиха с 2,1%. Това представлява най-силен ръст на немските индустриални поръчки от юли 2014-а година насам, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за тяхно доста по-скромно увеличение с 1,4 на сто.

Дори изключвайки големите поръчки, новите производствени поръчки се увеличаваха с 2,3% спрямо предходния месец, което се дължи на добра обща ситуация на поръчки в много икономически отрасли.

Чуждестранните поръчки за германско произведени стоки нараснаха с цели 10,5%, като промишлените поръчки от останалите страни членки на еврозоната скочиха с 15,1%, докато тези от останалия свят се увеличиха със 7,8 на сто. Вътрешните германски поръчки обаче се свиха с 1,3%.

На годишна база промишлените поръчки в Германия се свиха през януари с 1,4% след спад с 8,9% месец по-рано и очаквания за по-силен спад с 5,2 на сто.

Промишленият оборот в Германия през януари се увеличи с 2,0% на сезонно-коригирана база спрямо декември 2019-а, когато се сви с 0,7 на сто.

Днешните данни предполагат силен отскок на немския индустриален сектор в началото на годината, но преди епидемията от коронавирус да се разпространи в Европа. Според последни данни броят на заразените от коронавирус в Германия вече достигна 534 спрямо 400 ден по-рано и около 150 случая в началото на седмицата.

Трябва да се има предвид, че Китай, от където тръгна вирусната епидемия и голяма част от който остава под сериозна карантина, за да се овладее зарзата, е най-големият търговски партньор на Германия, като немският промишлен сектор зависи както от китайското търсене, така и от китайските вериги за доставки.

В същото време вътрешният бизнес в Германия, засегнат от Covid-19, включва на този етап хотелиерските и транспортните компании. С оглед на растящия брой на заразените в страната бяха отменени няколко международни панаира, включително големият туристическия панаир ITB Tourism Fair, който трябваше да се проведе в Берлин тази седмица.

Властите в Берлин помагат на малките и средни фирми да преодолеят внезапни проблеми с ликвидността и да избегнат уволнения чрез инструменти на пазара на труда, като например краткосрочни работни програми.

Министърът на финансите Олаф Шолц и министърът на икономиката Петер Алтмайер заявиха, че правителството е готово да направи всичко необходимо, за да защити икономиката от въздействието на коронавируса. Очаква се на заседание в неделя видни членове на правителството да обсъдят допълнителни мерки.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg