EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия против ограничаване на чуждите инвестиции в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия против ограничаване на чуждите инвестиции в ЕС

mail10:12 | 28.12.2010прегледи 791 коментарикоментари 0


Германският министър на икономиката Райнер Брюдерле призова европейците да не взимат прибързани мерки за контрол на чуждестранните инвестиции, за каквито настоя европейският комисар за промишлеността Антонио Таяни.
В интервю за в. "Ханделсблат", цитирано от Франс прес, Брюдерле отбелязва, че може да бъде въведен процес на оценка на инвестициите по съображения за сигурност и поддържане на обществения ред, но че не би трябвало да се предприемат прибързани мерки.
"Зачитането на свободата на инвестициите е в центъра на Лисабонския договор. Европа се възползва от отварянето на пазарите и предлага интересни условия за чуждестранните инвеститори. Това трябва да си остане така", добавя германският министър, който е член на либералната партия Свободна демократическа партия - либерали.
Реакцията на Брюдерле е в отговор на предложението на европейския комисар за промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни да се създаде специален орган, който да проверява чуждестранните инвестиции в Европа, подобен на Комитета за чуждестранните инвестиции в Съединените щати. Таяни се спря по-специално на инвестициите на китайски предприятия в Европа, които според него се основават на "политическа стратегия".
В Германия чуждестранните инвестиции, при които се поема контролът на над 25 процента от капитала на дадено предприятие, са подложени на проверка дали не накърняват националната сигурност. Тази законова разпоредба досега нито веднъж не е довела до налагане на вето, отбелязва "Ханделсблат".


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg