EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК:Кой купува европейски компании?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК:Кой купува европейски компании?

mail12:40 | 27.12.2010прегледи 950 коментарикоментари 0


Европейският комисар за промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни призова Европейския съюз да защити стратегическите си сектори, като контролира купуването на предприятия с чуждестранни капитали, по-специално китайски, предаде Франс прес, позовавайки се на негово интервю във в. "Ханделсблат".
Таяни предлага да се обсъди създаването на орган, който да разглежда внимателно чуждестранните инвестиции в Европа, подобно на Комитета за чуждестранните инвестиции в Съединените щати.
Китайските предприятия, които имат средства, купуват все повече европейски компании, притежаващи ключови технологии във важни сектори. Това са инвестиции, но зад тях стои политическа стратегия, на която Европа трябва да даде политически отговор, изтъква еврокомисарят.
Създаването на такъв орган ще позволи да се знае точно дали купуването на предприятия, носещи европейско ноу-хау, от чуждестранни частни или държавни компании, представлява опасност или не, настоява Таяни.
Китайски предприятия купиха множество активи в Европа в последно време, като например символичното придобиване на Volvo в Швеция от китайския автомобилостроител Geely, припомня "Ханделсбалт".
Миналата седмица Китай зае позицията на потенциален спасител на Европа, изразявайки готовност да я извади от дълговата криза, обещавайки да купи португалски и гръцки държавни облигации.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg